ВВС на САЩ и международната коалиция нанесли на 17 септември погрешни удари по позиции на сирийската армия в Сирия край Дейр ез-Зор, защото сирийските военни не били облечени в униформи от установения образец, а също така нямали обичайното въоръжение, заявили за CNN от Пентагона.
Освен това военните чиновници съобщили, че сред попадналите под ударите сирийски военни можело да има и пленници от сирийската армия, които не били облечени по форма.

По сведения на Вашингтон загиналите били облечени в цивилни дрехи, а в колоната на войските се движели автомобили с поставени на тях картечници, което не е типично за сирийската армия.

Чиновниците също така заявили пред CNN, че САЩ още нямат точна информация кой точно е загинал при атаката на коалиционната авиация, подробностите ще станат ясни при анализа на аерфотоснимките и разпита на непосредствените участници в инцидента.

Източници на CNN не изключват версията, че колоната край Дейр ез-Зор била нарочно разположена в този район, за да бъде объркана коалицията.

Превод и редакция: БЛИЦ