Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров коментира в интервю за БЛИЦ изказването на руския депутат Пьотр Толстой, който заяви, че Русия ще купи цяла България, и се изказа за вероятността наши политици да се продават на Москва. Историкът даде прогноза за предстоящите избори и одобри стратегията, избрана от ГЕРБ. Той коментира и доколко ген. Румен Радев е подходящ за президент.
- Проф. Димитров, как ще коментирате изказването на депутата Пьотр Толстой, който заяви, че Русия ще купи цялата България?
- Очевидно Пьотр Толстой с изказването си имаше предвид закупуването на частни имоти от руски граждани. Той не е имал предвид да се купи самата България, т.е. да се купят политиците й. Това иначе също е възможно, защото част от родните политици в цялата ни следосвобожденска история са продажни. Купували са ги както велики сили, така и малки държави като Югославия и Гърция, за да водят политика в тяхна полза. Комунистите също са получавали огромни пари от Съветската държава. Погледнете процеса срещу Вапцаров и останалите шест – какви крупни суми са намерили при тях, при това те не са плащали в рубли, а в долари.
 
- Според вас Русия иска ли да купува български политици, каквото намерение обяви Пьотр Толстой пред тамошните медии?
- Честно казано, не знам. Има индикации, че това може би се случва. Иначе за имотите - не знам от къде се появи митологичната цифра 300 000. Направих справки в статистките и се оказа, че 63 000 души от бившия Съветски съюз купуват жилища у нас. Голяма част от тях даже не са руснаци, а са от Украйна, Беларус и Казахстан. Те категорично не застрашават националната сигурност,  а дори движат строителния бизнес и търговията. Живеещите за постоянно са клиенти на луксозните хранителни магазини, където се продават например риби за 200 лв./кг. Черноморието със сигурност има полза от руските туристи. Опасността е Русия да започне да купува наши политици, ако до момента не го е правила, за което има известни съмнения.
 
- Предстоят изборите за президент. Смятате ли, че партията ГЕРБ има реална конкуренция в надпреварата?
- ГЕРБ няма реална конкуренция на тези избори особено щом председател на предизборния щаб е Цветан Цветанов. Нали знаете за вица, че той би спечелил избори дори в Германия срещу Меркел.
 
- Те обаче още не са обявили своя кандидат – какъв ще е ефектът от това?
- Това е много сполучлива тактика – да изнервиш противника и да не позволиш кандидатът ти да бъде обруган. В този случай обаче трябва да се избере много известно лице, а не като ген.Румен Радев, който е напълно непознат.
 
- Кой според вас ще бъде кандидат на ГЕРБ?
- Могат да бъдат много - Йорданка Фандъкова, колкото и да се дърпа, кметът на Бургас Димитър Николов, Маргарита Попова...Важното е да е познат, защото при тази тактика няма да има време да му се прави ПР.
 
- Ген. Румен Радев в такъв случай подходящ ли е за президент?
- Генерал Радев лети на 20 метра височина, той е много смел пилот и е изпълнявал особено опасни полети. Служил съм в авиацията и съм чувал името му. За да преценя дали е подходящ за президент обаче, трябва да разбера каква е политиката му по отношение на Македония, Сърбия, Русия и ЕС, а досега не съм чул и една дума за това. Ако ме питаш за Татяна Дончева да речем, ще ти споделя, че баща ми ме е учил никога да не удрям жена даже и с цвете. Ето защо аз не бих посегнал на някоя, дори тя да е дебела, ниска, тръстлеста и глупава като патка. 

Интервю на Цвети ДАНОВА