Малко след като бяха обявени първите резултати от изборите за Думата президентът Путин и премиерът Медведев изразиха задоволството си пред публиката. Те, обаче, определено не бяха изненадани от изхода на гласуването. Защото това, че партията "Единна Русия" ще получи две трети мнозинство в Държавната дума (включително и благодарение на големия брой депутати победители в едномандатните окръзи), вероятно отдавна е било решено в кабинетите на Кремъл. Също както и това, че в Долната камара на парламента ще влязат още три партии, които фактически се контролират от Кремъл. Това пише в свой анализ Инго Мантойфел за "Дойче веле", цитиран от БГНЕС.
Задоволството на руското ръководство се дължи на друго. А именно на факта, че сложният демократически ритуал на изборите беше организиран така, че да бъдат избегнати масовите протести като онези преди пет години. Тогава хиляди руснаци излязоха в студа по улиците на Москва и Санкт Петербург, за да изразят своето недоволство от изборните фалшификации и манипулации. За пореден път в Русия бе сторено всичко възможно, за да се придаде демократичен вид на изборите.

Така например Кремъл назначи нов председател на ЦИК, намали седемпроцентната бариера на пет процента и допусна до изборите критични към властта партии. От друга страна, обаче, критиците на Кремъл на практика нямаха никакви реални шансове. Не само защото години наред ги клеветят като предатели. И този път различни държавни органи постоянно им създаваха пречки, докато управляващата партия "Единна Русия" получаваше масивна медийна и административна подкрепа.

В крайна сметка предизборната борба беше вяла и безсъдържателна. Тя трябваше да покаже на избирателите, че "Единна Русия" всъщност няма алтернатива. А ниската избирателна активност от 40% показва, че властите са успели да внушат тази мисъл на избирателите. Апатията на руснака по този показател обаче не бива да се сравнява с ниската избирателна активност в демократичните държави. Защото всички избиратели в Русия, към които държавата има така да се каже пряк достъп (държавни служители, военнослужещи, сътрудници на държавните промишлени и селскостопански предприятия), в голяма или по-малка степен отиват под строй към урните. За гражданите извън големите градове е много трудно да не се поддадат на това влияние.

Единствено руснаците, които не зависят икономически от държавните структури и живеят в големите градове като Москва и Санкт Петербург, могат до известна степен да си позволят да не гласуват. А избирателната активност в тези руски метрополии не достигна дори и 30 процента, което е най-яркият пример за цялостната политическа апатия в Русия. В настоящия момент липсата на интерес към политиката е добре дошла за Кремъл. Но за каква легитимност може да се говори, след като над 70 процента от московчаните не участват в парламентарните избори, а в цялата страна гласуват само 40% от избирателите? Демократическият параван на днешна Русия почива на нестабилна основа.