Сметната палата на ЕС ще представи оценката си за ефективното харчене на парите за спирането на старите блокове на АЕЦ „Козлодуй“. Последният подобен доклад на одиторите беше направен преди 5 години, предаде БНР.
До 2020 година ЕС финансира с над 800 милиона евро извеждането от експлоатация на първите 4 блока на АЕЦ „Козлодуй“. Когато Литва, България и Словакия кандидатстваха за присъединяване към ЕС, погребването на общо осем ядрени реактора от първо поколение по съветски модел в атомните електроцентрали „Игналина“ (Литва), „Козлодуй“ (България) и „Бохунице“ (Словакия), беше поставено като условие за членството. В замяна страната ни получи финансови компенсации, освен за дейностите по самото закриване на блоковете, също и за смекчаването на някои от ефектите от загубата на национален капацитет за производство на енергия.

Ролята на Сметната палата в Люксембург е да контролира как се харчат тези пари. В предишния си доклад от 2011 година тя имаше забележки, относно финансовото планиране и забавянето на някои от дейностите.

Очаква се в днешния доклад европейските одитори да дадат нова оценка за напредъка на България, в ангажимента й да спре реакторите и да съхранява радиоактивните отпадъци. Документът ще даде и прогноза, дали предвидените финансови разходи са достатъчни за изпълнението на тази цел в близките години.