Турски ТИР, натоварен с грозде, влетя в селски двор в Словотин. Инцидентът е станал в нощта срещу понеделник около 2 часа. Пострадали хора няма, каза кметът на селото Личко Цолов, цитиран от konkurent.bg.
Тежкият камион е пътувал от Дунав мост в посока Монтана. Не успял да вземе лек завой, излетял от шосето, отнесъл дърво, електрически стълб, закачил стопанска постройка, разбил ограда и спрял в двора на Цветан Цолов. По това време в имота не е имало хора. Собствениците живеят във Враца, каза кметът.

ТИР-ът не се е обърнал и не е разпилял товара си. На мястото са  изпратени екипи полицаи, лекари, пожарникари и спасители. С тежки машини момчетата успели да върнат огромното возило на шосето.

Северният път Видин – Монтана, който минава през монтанските села Доктор Йосифово и Славотин и видинското Арчар, е един от най-натоварените. Шосето поема 90 на сто от трафика на тежки камиони към и от Дунав мост 2.

От началото на годината това е пети инцидент с ТИР, а за последните две години, от пускането на моста над Дунав, 16 пъти тежки камиони са отнасяли огради, обръщали са се и са разпилявали товара си по шосето в Славотин, каза още Личко Цолов. Статистиката показва, че най-често в селата се обръщат турските шофьори. Местните разказват, че те буквално летят по шосето, без да познават добре пътя и се обръщат почти винаги на едно и също място.

Хората не смеят да пресичат главната улица. Кметът пък се чуди как да опази живота и имотите им. Последното решение на селския управник е да освети критичния завой. Вече са купени 25 енергоспестяващи лампи, но за да бъдат монтирани поне за няколко часа трябва да се спре движението.

„Никой не казва какво ще става с тия хора. Този път не е правен за тежки коли. Къщите вече са напукани, а почти всеки ден се случват инциденти. Отделно асфалтът е разбит, а държавата постоянно ни отговаря, че засега няма средства за ремонт”, коментира кметът на Славотин. Той се страхува, че с настъпването на зимата при мокър и заснежен път катастрофите ще зачестят.

„Няма да ни обърнат внимание, докато не стане като в Лом, ама и тогава не е сигурно, че държавата ще предприеме нещо”, споделя Личко Цолов.

На 4 септември ТИР отнесе къща в Лом. Тогава един човек загина, а други седем бяха ранени.