Иван Бояджиев е роден през 1938 г. Експерт е по сигурността, антитероризма и взривните вещества с над 35 години стаж в МВР. Работил е в службата за оперативно-техническа информация към Второ главно управление на ДС (контраразузнаване). Той е създател на формирания през 1985 г. специален Отдел за откриване и обезвреждане на самоделни взривни устройства, който оглавява 7 години. Участвал е в разследването на някои от най-тежките терористични нападения, сред които бомбеният атентат на гара Буново на 9 март 1985 г., при който загинаха 7 души. След 1989 г. до пенсионирането си през 1992 г. служи в ДОТИ. Между 1995 и 1997 г. е главен секретар на МВР. „Нашите мюсюлмани са хора работливи, интелигентни, умни, културни. Тия, които идват, са нещо страшно – неграмотни, нагли, безцеремонни и… убийци”, категоричен е експертът по взривове.
– Четох ваше изказване, в което твърдите, че терористите сменят тактиката си на действие. След особения атентат в Ню Йорк това звучи логично. Бихте ли обяснили какво имате точно предвид?

– Тази промяна на действията на терористите се наблюдава още от атаките в Париж. Атентатът в Ню Йорк, при който беше взривена една бомба в Манхатън, а след това бяха открити още няколко бомби по протежение на трасето на проваления маратон в Ню Джърси, доказва новата тенденция. Аз отдавна твърдя и предупреждавам, че ще се премине от сложни за организиране атентати на едно място към масови атаки с по-малки бомби на повече места, които да всеят много повече паника и да костват много повече жертви.

– Терористичните организации в миналото имаха конкретни искания към държавите или поне бяха конкретни наказателни операции. Така беше с беше червената фракция „Баадер-Майнхоф“, „19 ноември“, с Карлос Чакала и кой ли не. Днес не се поставят никакви искания. Защо?

– Терор на латински означава ужас. Тероризмът има за цел да ужаси, да разколебае обществото, което е атакувано. Целта им не са толкова материалните щети, колкото пораженията върху хората. Колкото повече убити има, колкото повече ужасени има, толкова повече нараства тяхната сила. Така се случи и във Франция, и в Белгия, както и сега в Ню Йорк. Нима мислите, че Ню Йорк не е защитен град? Защитен е, но вече е и ужасен.

Терористите винаги се движат една крачка преди нас и ни изненадват. Затова успяват.

– Ясно е – Ню Йорк е ужасен, Париж явно се тревожи. Но каква е крайната им цел?

– В случая с този тип тероризъм има една много ясна цел – джихад. Унищожаване на християнството, създаване на халифати. Това е. Навремето бяха казали, че първият халифат ще бъде на територията на Европа, ще бъде в Испания, където е бил и последният халифат на територията на Европа. Това е тяхната цел – налагане на салафитския ислям в западния свят. Не говорим за исляма, който ние познаваме тук в България. Много хора у нас се заблуждават. Когато преди няколко години започнахме да говорим против политиката на прием на имигранти, защото ги обявявахме за ислямисти, ни обясняваха, че те са като нашите мюсюлмани в България. Ами нищо общо нямат. Нашите са хора работливи, интелигентни, умни, културни. Тия са нещо страшно – неграмотни, нагли, безцеремонни и… убийци. 

– Ако кажем, че те са завоеватели, това не предефинира ли тероризма във война?

– Тероризмът е част от войната.

– Трябва ли в България да се плашим от такава война?

– Аз за нашите мюсюлмани съм спокоен. Те няма да се радикализират така, че да тръгнат срещу държавата. Притеснявам се от циганите. Тяхната прослойка е бедна, необразована, не им се работи, не им се учи. Чакат всичко наготово и са добра почва за радикалния ислям.

– Вижте, честно казано в света не съм чувал за циганин терорист.

– Терористът е терорист, независимо от какъв етнос е. Максимата на американската служба за сигурност, от които съм се учил от едно време, както и от западногерманските служби, е, че терорист не се превъзпитава, терористът се унищожава – буквално и преносно.

– Как можем да защитим границата си от нахлуващите преселници?

– Не трябва да има в България мигрантски селища от открит тип. Трябва да бъдат като затвори и да се изхвърлят от България. Какво правят тези хора от Афганистан у нас? Тук почти не идват сирийци, които наистина бягат от ужаса на войната. Тук идват млади, неграмотни, нахални, ножари – готови за бой, безскрупулни, прости. Какво ще правим с тях? Ще ги превъзпитаваме ли? Не можем да ги превъзпитаме. Трябва да се махат от България – с влакове, със самолети, ако щат с летящи килимчета, но те нямат място в България. Освен това в Афганистан няма война.

– Малко е спорно дали има война или няма, при условие че държавата е окупирана и всеки ден умират няколко десетки души.

– Ами като има война, да стоят там и да си я защитават. Няма ние да им правим държавността оттук. Да не би да мислите, че афганистанците мислят за държавността в България? Хич не им пука. Скоро чух един лаф, който тръгна от Германия. На един мигрант му дават жилище, пари, помощи, а той недоволства: „Жилище – хубаво, ами беемвето кога ще ми дадете?“

– Забавно. Как ще коментирате тезата „те са тук, защото ние сме там“?

– Това вероятно го е казал някой от онези неправителствени организации, които са в България.

– Не са те.

– И да не са те, това е несъстоятелно. Несериозни работи.

– Вие имате ли доверие на полицията как ни пази от тероризма. Вчера минах през летището и имаше въоръжени с картечни пистолети полицаи, но си седяха в храстите, пушиха си и си бъбреха.

– Аз съм 40 години в полицията и антитероризма. Невинаги трябва да стоиш навън на калдъръма като гвардеец. Има си начин да се върши тази работа и не е работа на странични хора да я виждат. Не й е лесно на нашата полиция. Малко са, зле платени… ама много зле платени, а от тях искаме стотици неща, пък отгоре на всичко да бъдат и най-културните. Ами не може! Инвестирайте в полицията солидно заплащане и обучение и ще имате и по-културни хора.

– Грешка ли беше според вас, че изкараха досиетата на агентурата на Държавна сигурност – включително такива, които са чужденци?

– Никой не ме е питал мен, но това е огромна грешка.

– Защо?

– Някой друг направи ли го в бившия социалистически лагери или някъде другаде по света?

– Мисля, че само частично за службите на ГДР.

– Там е друга работата. Първо изнесоха целия архив във ФРГ и чак тогава отваряха само такива, които са били политически полицаи, и после запалиха квартирата на Щази. Никаква агентура не беше разкрита. Боже! Те са велика Германия, но защо? Защото знаят какви са националните им интереси. Аз съм се учил на антитероризъм от ФРГ, както в САЩ, както и в Русия. Не от ГДР.

– Има ли опасност за България в момента?

– Мисля, че да. Особено напоследък мигрантската вълна е страшна. Това са само мъже. Това е неуправляема маса. Бият се с ножове, защото така са свикнали. Вие минавате ли по „Мария Луиза“ вечер?

– Не е приятно място, съгласен съм. Излезе информация, че напоследък много от пришълците, вместо да плащат с пари, се съгласяват да ги превръщат в мулета, които пренасят наркотици през границата. Това може ли да стане без българи?

– Зависи. В България има вече много натурализирани чужденци – сирийци, иракчани, афганистанци. Може би те в основата, но не може да мине и без българи. Една от основните групи от трафиканти, които придвижват чужденците в България, е от българи. Не може да мине без нас. Където се появим ние, всичко става страшно.

– Какво заслужават като наказание такива българи, които сриват държавата и поставят хората в опасност, за да прекарват у нас пришълци, включително опасни?

– Те не разсъждават като вас и мен. Тях ги интересува парата. Даже биха предпочели да се занимават с имигранти и терористи, отколкото с наркотици, защото се изкарват повече пари. Тава е и причината да е намалял трафикът на наркотици у нас.

– Чиста работа.

– Чиста и освен това няма кой да спазва законите. Прокуратурата и съдът са първите, които не спазват законите по отношение на мигрантите. Те минават границата, а това е престъпление по българските закони. Ако вие минете нелегално границата, знаете ли какво ще ви се случи? Ще ви вкарат в затвора. А защо тези не ги вкарват в затвора? Те се разхождат и правят каквото си искат. Доколкото си спомням, имаше един такъв, който десет пъти го връщат от Сърбия като нарушител. Хайде вие минете десет пъти нелегално в Сърбия!

– Откъде имат толкова пари, за да си платят на трафикантите?

– Въпросът е – ако имат толкова пари за трафиканти, защо искат пари от нашата социална система? Вижте, основният въпрос е как да изгоним тези мигранти от България. Трябва всички лагери от открит тип незабавно да се превърнат в затворени и всички на изток да знаят, че тук ще бъдат в такива лагери, за да се стреснат. Никой няма да дойде тук, ако знае, че нищо няма да му се даде наготово.

Интервю на Емил Спахийски, в. Труд