Рисуването на тялото и лицето датира от поне 10 000 години назад. Според Плиний Стари дори преди 2000 години римляните са използвали естествени продукти по начини, които са ни познати днес: те са имали руж, дезодоранти, боя за коса, мазила за премахване на бръчки, освежители за дъха и много други, пише obekti.bg.

През годините тези, които са използвали козметика са привличали адмириращите погледи на останалите по различни причини – понякога ритуални или по повод на различни почести, но най-често, и особено в модерни времена, контекстът винаги е бил сексуален.

Наистина ли използването на грим оказва влияние върху поведението на другите към нас? Дори и да е по-лесно да приемем, че гримът повлиява впечатлението на другите за нас, наистина ли окуражава другия да направи първата стъпка?

Изследване на социалния психолог Николас Гюжен хвърля интересна светлина по въпроса. Той използвал две жени, които седели в бар във Франция, в първия случай с грим, а втория случай без грим. И в двата случая те седяли и чакали мъжете да ги заговорят.

Когато мъж се опитвал да започне разговор жената учтиво отклонявала поканата с извинението, че очакват приятели и сигнализиала на учените. Процедурата била повторена 60 пъти за по един час в два различни бара. Ето резултатите:

Без грим – първият опит за контакт с двете жени е бил след средно 23 минути, и след това е имало опити средно по 1.5 пъти на час.

Със грим – първият контакт е бил установен след средно 17 минути и средният брой опити след това е бил по 2 на час.

 

Тези резултати със сигурност показват, че гримът е изиграл съществена роля в промяната н аповедението на мъжете, като една трета повече мъже е опитала разговор с жените, когато те са били гримирани.

Следните подробности обаче заслучавят внимание. Носенето на грим може да е дало повече увереност на жените и така несъзнателно да е променило поведението им, което да е привлякло повече мъже. И, второ, тестът е проведен във Франция, а културата на можете в други държави е много вероятно да даде други резултати на други места.

Източник: Science Alert