Френският президент Франсоа Оланд заяви, че са нужни още ресурси за борба с тероризма, предаде Ройтерс. Оланд, който в миналото е посочвал, че контратерористичните мерки са по-важни от икономиите на разходи за намаляване на бюджетния дефицит, каза това на церемония за жертвите на атентати.
"Трябва да направим така, че предприетите действия да бъдат с устойчив характер и тук имам предвид всички предприети мерки за предвиждане и предотвратяване на атентати. Това е постоянна битка и тя ще изисква по-голям ресурс от този, за който вече съм призовавал", каза Оланд.

Във Франция действа режим на извънредно положение от атентатите в Париж. Правителството на Оланд назначи още полицаи и разположи допълнително по улиците хиляди полицаи и военни за охрана на деликатни обекти.

Днес във Франция се състоя церемония в памет на жертвите на тероризма и беше отдадена почит на стотиците хора, които са загубили живота си през последната година, белязана от поредица от нападения, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Пред оцелели, които се бяха събрали в центъра на Париж, Оланд заяви, че тяхната енергичност и смелост е пример за цяла Франция, и им даде уверения, че ще получат медицинска и психологическа помощ от държавата.

"Те бяха човешки същества, изпълнени с живот, невинни, които не мразеха никого, но бяха убити от омраза", каза Оланд, почитайки жертвите.

Френският президент обяви и реформи, чиято цел е да направи финансовата помощ за жертвите на тероризма по-прозрачна и заяви, че решенията за това на кого да бъде отпускана, трябва да се вземат въз основа на "човешко отношение", а не въз основа на "механични критерии".

Церемонията, която се организира от сдружения на пострадали всяка година от близо 20 години, почете терористичните атентати по света, включително в белгийската столица Брюксел и столицата на Буркина Фасо, Уагадугу. Ежегодната проява е организирана за пръв път на годишнината от бомбения взрив през 1989 г. на борда на френски самолет, изпълняващ полет за Париж. 

Днес освен Оланд присъстваше и бившият президент Никола Саркози, съобщи Асошиейтед прес. Сигурността и борбата с тероризма са едни от главните теми преди президентските избори във Франция през пролетта на 2017 г.

Парижката прокуратура съобщи, че разследва фалшив сигнал за заложническа криза, предизвикал голяма полицейска операция в църква във френската столица в събота, предаде още Асошиейтед прес.

Полицията изпрати хеликоптер и отцепи района около църквата "Сен Льо" и задейства специална система за известяване на обществеността, базирана на мобилно приложение и създадена след парижките атентати. Френското министерство на вътрешните работи по-късно заяви, че тревогата е фалшива.