Германската социалдемократическа партия постигна най-високи резултати на днешните избори в столицата Берлин, съобщи Дойче Веле. Лявоцентристката ГСДП, водена от кмета на Берлин Михел Мюлер, печели 23% от гласовете. Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел е на второ място с 18%. Това е най-лошото представяне на партията в досегашната история на вота в Берлин.

„Лявата партия“ е трета и печели скромните 15% от гласовете на избирателите. На четвърто място е националистическата партия „Алтернатива за Германия“ с 11,5% от гласовете. Така тя вече присъства в 10 от 16-те провинциални парламента в страната.

По-рано медиите в страната коментираха, че влиянието на тази партия в мултикултурния Берлин показва, че тя „не се възползва единствено от недоволството в селските области, но може да се наложи в милионни градове, с открит начин на живот“. 

Резултатите от изборите са поредния удар върху Ангела Меркел и нейната партия, коментират анализатори. По всичко личи, че за канцлера се задават мрачни времена и тя ще губи все повече от влиянието си и доверието на народа в Германия.