Във връзка с миграционната обстановка по българо-турската граница и продължаващия засилен миграционен натиск на 15 септември 2016 г. Министерството на вътрешните работи на Република България изпрати до Европейската комисия пет проекта с искане за финансиране по Механизма за спешна помощ от фонд „Вътрешна сигурност“ и фонд „Убежище, миграция и интеграция“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Проектите са на обща стойност 160 милиона евро и са насочени към: 

- обновяване на техническото оборудване, използвано за осъществяване на граничен контрол на българските външни граници; 

- разширяване на възможностите за интегрирано наблюдение и модернизиране на комуникационните и информационни системи по външните граници на Република България; 

- укрепване на националния капацитет на Република България в областта на убежището и миграцията. 

Исканото финансиране по фонд „Вътрешна сигурност“ е за предоставяне на специализирано оборудване и превозни средства за засилване на капацитета за наблюдение и извършване на проверки на външните граници, както и за модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни системи. 

Мерките, предвидени за финансиране по фонд „Убежище, миграция и интеграция“, са насочени за центровете за временно настаняване и предоставяне на услуги, свързани с осигуряване на основните нужди на лица, търсещи международна закрила, както и подпомагане на доброволното връщане.