Георги Марков е бивш конституционен съдия и съветник на ръководството на ГЕРБ. Той е един от основателите на СДС, активен участник в политическите процеси от 10 ноември до днес. Известен с резкия с език и безкомпромисно отстояване на позициите си, както и с точните си политически прогнози. Потърсихме го, за да разберем какво е мнението му за предстоящата предизборна битка за президент и каква е неговата прогноза за победител във вота.
- Г-н Марков, има ли вероятност ГЕРБ да загуби изборите?
 - Няма партия в света, която да не е губила избори. Мисля обаче, че с ГЕРБ това няма да се случи. От 10 възможни и всевъзможни избори за парламент, държавен глава, Европарламент и местни избори ГЕРБ спечели 10 поредни победи и с това постави абсолютен рекорд. В България имаше избори преди по-малко от година, където ГЕРБ спечели съкрушително във всички големи градове на страната. Към днешна дата по волята на българския народ ГЕРБ управлява населени места с население 5 000 000 души, а всички останали партии, взети заедно – 2 000 000. И като имам предвид, че ГЕРБ със сигурност ще има силен кандидат, има силен лидер, чудесни структури, чудесна женска организация, чудесна младежка организация и един страхотен професионалист по изборите като Цветанов, според мене те ще спечелят изборите.
 
- Смятате ли това, че все още не казват името на своя кандидат, е грешка?
- Аз не мисля, че е грешка, тъй като по Закон предизборната кампания е един месец, нищо не налага най-силната партия в България да каже кандидата си месеци преди това, още повече, че той ще е добре познат на българските избиратели, а няма тепърва да се запознаваме с него. Кандидатът на ГЕРБ е от Земята, не идва от небето. На времето Иван Костов каза, че в Б всички сме братовчеди, и не е далеч от истината. А братовчедите по презумпция се познават.
 
- Казахте, че знаете неговото име и че ще бъде жена.
- Да, но то ще бъде обявено на 2 октомври от ръководството на ГЕРБ и аз не мога да се вживявам в ролята на някакъв член на ръководството на ГЕРБ или на някакъв техен говорител. Аз казах вече, че ще бъде жена. Разбира се, има много време до 2 октомври. Възможно е и друго решение. Това е работа, която в крайна сметка е изцяло в компетентността на ГЕРБ. Лично моето мнение е, че след толкова години – 28, е дошло време една българска жена да поеме тази държавна институция.
 
- Майка ли е бъдещият кандидат за президент?
- Да, разбира се. Повече от това не мога да кажа. Има опасност на втория тур всички партии да се обединят срещу ГЕРБ. Но аз смятам, че гражданите няма да се обединят срещу ГЕРБ. Още повече, че останалите кандидати, като изключим Красимир Каракачанов, са неизбираеми. Той е избираем, но няма сериозна партия зад гърба си.
 
- Ген. Румен Радев сериозна конкуренция ли е?
 - Аз не познавам ген. Радев. Едно е сигурно – той не е участвал в българската политика. А българският политически живот в годините на демокрацията е 28-годишен, а не на 28 дни. И тази държавна институция – най-престижната в страната, пряко избирана, не може да бъде училище за начинаещи политици или школа за преподготовка на бивши военни – генерали, адмирали, космонавти и така нататък. Трябва да се яви и да спечели кандидат, който е показал политическите възможности и има политически опит и е оставил нещо зад гърба си. Не мисля, че този господин ще бъде следващият президент на България. Той ще има проблеми с отиването на балотажа, тъй като много БСП-та се явяват – БСП на г-н Калфин, БСП на Татяна Дончева. много БСП-та и само един ГЕРБ.
 
- Как виждате г-н Калфин в този пъзел?
- Считам, че г-н Калфин е един успешен политик. Той го доказа и на президентските избори миналия път, когато взе една добра процентна основа. Но според мене той няма да може да отиде на балотаж, защото партията, която представлява, както показаха последните парламентарни избори, едва мина 4%. Няма как в България, колкото и да е силен един кандидат, или пък колкото и да е атрактивен, както беше г-н Ганчев, да спечели избори без силна политическа подкрепа. Без силна политическа  партия с развити структури, със силно участие в местната власт. Според мене балотажът ще бъде между кандидата на ГЕРБ и г-н генерала, или между кандидата на ГЕРБ и г-н Каракачанов.
 
- А виждате ли избори без балотаж?

- Не. Не мисля. Поне досегашният практически опит е показал, че избори без балотаж не може да има. Че на първия тур винаги става едно голямо пилеене на гласове. А мисля, че в настоящия случай това ще е най-голямото раздробяване на гласове в новата ни история на президентски избори – много малки партии, много кандидати. От една страна е хубаво. Демокрацията дойде с правото на свободен избор. От друга страна, мисля, че прекалено много са парламентарно представените партии за малка България. Например в Унгария – любимата ми страна, партиите, които реално участват в политическия живот, са всичко на всичко четири.
 
- Очаквате ли АБВ да подкрепи ГЕРБ на балотажа?

- Аз смятам, че кандидатът на ГЕРБ ще е фигура, която е обществено приета, колкото и трудно да е в България някой да обедини цялата нация. Не мисля, че партията ще подкрепи ГЕРБ, но отделни избиратели – защо не. Все пак вотът ще бъде мажоритарен. И смятам, че това ще е 11-тата победа на партия ГЕРБ. Като така тя отново ще изпревари с броя на победите възрастта си. На 3 декември става на 10 години, а победата ще е 11-та.
 
- Какво според вас е мястото на Радан Кънев в предизборната битка?
- Да ви кажа право – не съм запознат с политическата дейност и действията на Радан Кънев и поради това не мога и да ги коментирам.
 
Яна АТАНАСОВА, БЛИЦ