Както можем да се досетим, Иван Костов далеч не е раздавал пайове от приватизационната баница от чист алтруизъм. В какво се е изразявала отплатата можем само да се досещаме, но завесата се повдига при сделката за „перлата” на Северното Черноморие „Златни пясъци”, при която „олимпиецът” Славчо Христов прилапва курорта срещу символичната сума от 67 млн. лева, пише в свой анализ вестник "Телеграф".
Овладяване

Началото на проекта на Костов – овладяване на „Златните”, е през 2000 г., когато едноименното РМД, зад което стои Христов, заедно с консорциум между едни от най-големите туроператори в света (те бързо се отдръпват след сключването на контракта) и българското дружество „Агрима” печелят търга за продажбата на 76% от капитала на държавното тогава дружество „Златни пясъци” АД. Съдружниците предлагат общо 96 234 820 долара при курс 2,05 долара към лев, или около 197 млн. лева. 63,7% от закупените акции или мажоритарният дял остава за РМД-то на Славчо Христов, което получава изключително благоприятни условия за изплащането им. Срещу мажоритарния дял РМД „Златни” трябва да даде 165 779 416 лева, от които плаща в деня на сделката само 10%. За останалите получава разсрочка от максимум шест години и условие само 30% от тях да са в компенсаторки. Справка в Агенцията по приватизация обаче показва, че парите са изплатени напълно чак през 2007 г., като едва 54 768 773 лева от тях чрез банков превод. Т.е. с истински пари. Останалата сума в размер на 118 371 639 лева (част от тях лихви за просрочени задължения) са били платени чрез компенсаторни бонове и инвестиционни бонове. При положение, че компенсаторките са вървели на цена от 10 до 15 стотинки за лев, реално са били дадени в бонове между 11,8 и 17 млн. лева. Това означава, че Христов де факто е платил между 67 и максимум 72 млн. лева. Срещу смешната цена получава 3,5 км. плажна ивица и 177 хектара прилежаща площ към нея.

Отплата

На този фон далеч не е случайно, че в момента ­ 15 години след скандалната приватизация, местните продължават да наричат „Златни пясъци” „Костови пясъци”. Причината е прозаична – хората са уверени, че Славчо Христов е превзел курорта с личната благословия на тогавашния премиер, срещу което вероятно се е ангажирал с бъдещи услуги (примерно жилища на безценица) и осигуряване на спокойни теменужени старини на Командира. На хартия, разбира се, подобна договорка между ментор и протеже не фигурира официално, но пък следите остават. А те са, че няколко години след сделката три апартамента за по четвърт до половин милион в най-луксозните апартхотели на комплекса попадат в ръцете на фамилията на Командира. Под сурдинка в Златните се твърди, че пак за него и родата му е винаги запазен и един от апартаментите на четвъртия етаж на перлата на курорта ­ „Адмирал”. А в управата на дъщерните дружества на Златни пясъци могат да бъдат намерени и в момента хора (като тогавашния губернатор на Смолян и настоящ член на управата на курорта и ВиК дружеството му Веселин Черкезов), с които управляваше и по-точно хариза икономиката на страната в периода 1997-2001 г. Все неща, които сочат, че приватизацията на Златните е била просто един проект на асистента по политикономия Костов. По подобие на КТБ на Цветан Василев и на ДСБ, де факто заченато и от двамата като политически клонинг на кухите фирми, с които забегналият в чужбина финансист източи милиарди от парите на вложителите във фалирания трезор.

Осветяване

Осветяването на сътрудничеството между Командира и бизнес проекцията му ­ „олимпиеца” Славчо Христов, идва през 2007 г. Тогава по-голямата му дъщеря Яна откупува апартамент от 114 кв.м. в построения от „Златни пясъци” АД апарткомплекс „Иглика 1” за смешните 75 000 лева. Тя обаче го взема не от самото дружество, а от други частни лица, закупили обекта от фирмата на груб строеж срещу 30 000 лева. Сумата е само двойно по-ниска при положение, че Яна Костова го получава вече готов, и доста под пазарната му стойност. Самият комплекс е първият от общо три, издържани в същия еклектичен стил като хотел „Адмирал” и собственост на един и същи човек – Славчо Христов. Намира се точно над хотела, а апартаментът на Яна е на 50 метра от плажа. За справка ­ според брокерските сайтове цените на подобно жилище вървят дори сега в диапазона от 1000 до 1050 евро. Т.е. пазарната цена на апартамента е около четвърт милион лева. Тук е моментът да се отбележи, че комплексът се води лукс, има денонощна частна охрана и според сайта на „Златни пясъци”АД е монолитно строителство с дървена дограма от Словения. Все екстри, които допълнително набъбват цената.

По две

Колко е реалната стойност на апартаментите може да се съди от следващата покупка на Яна. През 2008 г., когато цените на имотите все още бяха в пик, щерката на Костов купува от „Златни пясъци” АД апартамент от близо 140 квадрата на първа линия. Жилището се намира в съседния на „Адмирал” апарткомплекс „Златна котва”, като Яна брои едва 83 122 лева. Продава го само 3 години по-късно – през 2011 г., за петорно по-висока сума. Макар тогава имотният балон вече да се беше спукал, сделката е финализирана на цена от 469 399 лева. Чудите как може да има толкова огромна разлика? Тогава не е зле да знаете, че една от основните схеми за изсветляване на доходи е купуване на ниска цена (в някои случаи като услуга за ментора, в други – само документално) и продаване на много по-висока. Дали в случая говорим за това могат да кажат разследващите. Любопитен детайл впрочем е, че жилището е продадено на рускиня, чиито имена съвпадат напълно с тези на една от най-известните водещи в Русия – Юлия Викторовна Панкратова, както и че съседи на Костова в двата комплекса са главно руснаци. Противно на неприязънта, проявявана публично от баща є и проекта му ДСБ към Кремъл и федерацията.

Пример

Яна далеч не е единствената от фамилията, притежаваща жилище на Златните. През 2010 г. 77-годишният тогава баща на експремиера – Йордан Костов, купува от „Златни пясъци”АД апартамент от 97 квадрата в друг от съседните на „Адмирал” комплекси на първа линия ­ „Сирена”. По документи брои за жилището смешната сума от 47 000 лева. След кончината на Йордан Костов жилището преминава в наследство на Командира, който пък го дарява на по-малката си дъщеря Мина. Така в момента и двете щерки притежават по едно жилище в курорта. С тези апартаменти, чиято обща пазарна себестойност стига милион, обаче далеч не се изчерпва имотното благосъстояние на фамилията, която разполага със скъпи придобивки в тузарски квартали на София, а също и в Банско (виж карето). Когато и те се прибавят към апартаментите на Златните, недвижимото имущество на семейството набъбва на сума, чийто произход е интересно дали и как Костов и отрочетата му могат да обяснят.

„Олимпиецът” и Яна с обща фирма

Макар след времената на кабинета „Костов” Славчо Христов да се прибра „на сянка”, той далеч не е изоставил съдружието си с Командира, като схемите на двамата са преплетени подобно на корабни въжета. Освен чрез въпросните имотни сделки, ресторантьорът и фамилията на Костов са свързани и чрез фирмени. Разликата е, че връзката на ментора с „олимпиеца” е наследена от Мина Костова, която има общо дружество с Христов. Това е фирмата „Аве интернешънъл”, в която съакционери с равен дял са „Астор БГ” на Яна Костова и съпруга є – италианеца Алесандро Мерлини, и Ес Би Ейч инвестмънт на Славчо Христов. За разлика от „Астор БГ”, което от 2011 г. насам реално не декларира никакви приходи освен касова наличност в размер на 5000 лева, „АВЕ интернешънъл” има реална дейност, макар поне на хартия скромна. Приходите є са основно от патенти и авторски права. Друг любопитен факт е, че Яна откупува фирмата от адвокат Борислав Щерев, считан за приближен на семейството на Командира. От същия адвокат малко по-късно е откупена и „Анторна”, но от по-малката щерка на Костов Мина. Това е ясен белег, че през годините, в които се пробваше да назидава обществото от позицията на политик, всъщност Командира е въртял схемите си чрез подставени лица. „Анторна” нашумя, след като стана ясно, че за времето от септември 2013 г. до поставянето на КТБ под спецнадзор е получила 270 000 лева под формата на консултантски договори с дружеството от кръга на Цветан Василев „Афлик”. Това прави по 30 бона на месец, като въпросният договор е бил сефтето на „Анторна”, след като Мина влиза във владение на фирмата.
 
В Банско и Лозенец

„Анторна” с две жилища за 400 бона
Освен любимка на фирмите на Цветан Василев „Анторна” се оказва и доста имотна компания. Справка в регистрите показва, че дружеството притежава два апартамента за близо 400 бона, съответно в софийския квартал „Лозенец” и в Банско. И двете сделки впрочем са станали във времената, в които фирмата е била не на Мина, а на приближения до баща й адвокат. През 2007 г. дружеството купува апартамент с гараж и мазе в Банско в атрактивната местност Грамадето срещу 114 089 лева. Интересното е, че след множество трансформации на „Анторна”, чрез които Мина Костова явно се пробва да заличи следите, водещи до предния собственик, в момента имотът не фигурира в партидата на преобразуваното дружество, но няма данни и да е бил продаден. През март 2008 г. пък „Анторна” купува от свързаната със Славчо Христов фирма „Интрейдингс” офис в Лозенец, намиращ се на ул. „Равнец” 7. Цената е 260 000 лева, като на този адрес и в момента продължава да се води офисът на „Анторна” и реално е собственост на Мина Костова, която вече е едноличен собственик на дружеството. За известен период от време по-малката щерка на Командира е била и в управата на самото „Интрейдингс”, което пък притежава луксозна бизнессграда на столичния бул. „Цар Борис III” № 201. Тя самата е била продадена на дружеството от една от дъщерните фирми на „Златни пясъци”АД – „София Златни пясъци”. Всъщност първото стъпване на имотния пазар на Мина Костова е през 1999 г., когато заедно със съдружничката си от завода за текстил в Доспат Людмила Чаушева купуват имот в кв. „Бели брези”, превърнат в бутик за изделията на „Нитекс”. През 2003 г. Мина – поне формално, излиза от съдружието и половината апартамент минава в ръцете на Людмил Чаушев. В Доспат обаче местните продължават да знаят завода като фабриката на Мина Костова.

Освен апартаментите - собственост на едноличното й дружество „Анторна”, малката щерка на Костов може да се похвали и с къща за 153 554 лева на ул. „Атанас Яранов” 6, „дарена” й от вече бившия й съпруг Георги Костов през 2010 г. след развода им. Както е известно, пак в Драгалевци, но на ул. „Крушова градина” 54, е имотът на Елена и Иван Костови, като той е деклариран в регистъра за крупната стойност от 221 881 лева. Завидна сума дори за бивш премиер. На съседния номер – 56, има парцел и Яна, дарен й от Елена и Иван Костови през 2012 г.

Източник: "Телеграф"