Старши Комисар Младен Маринов е роден на 21 ноември 1971 година в Тетевен. Завършил е СМУ в Пазарджик, след това Академията на МВР. Дипломира се в специалност "Право" в Югозападния университет в Благоевград, след като взима магистърска степен във Военна академия "Г. С. Раковски" по "Национална сигурност". Преминава стратегически курс за управление във Военната академия, след което специализира в Будапеща и САЩ, пише "Телеграф".
– Старши Комисар Маринов, имало ли е бой между българи и бежанци в кв. "Овча Купел"?

- Фактите са следните. Във вторник е получен сигнал от мъж на 21 години, който твърди, че е бил нападнат от мъже, говорещи на арабски, които са изпочупили колата му, хвърляйки плочки и павета. По случая е направен оглед и е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, тъй като до момента няма събрани обективни доказателства и факти, които да доказват твърденията му. 

В сряда вечерта през телефон 112 се получи друг сигнал от гражданин, който казва, че група младежи чупят автомобили и се насочват към държавната агенция за бежанците. Патрулите реагирали незабавно, но в последствие  се оказва, че няма счупени коли. Колегите са заварили на двора на центъра за бежанци група лица, които са притеснени, че ще ги нападнат. Те са се събрали един вид, за да се отбраняват. Реално обаче няма физически сблъсък.

-Има запис от камера в района, на който се вижда как група младежи бягат нанякъде?

- Може би е имало такава група, но хората нито са чупили автомобили, нито са били до дома. Направихме обратна връзка с човека подал сигнала, който уточни, че е чул шум, който му наподобявал чупене на коли. Някой създава психоза по този въпрос, което е лошо.

- От началото на годината до момента колко бежанци са хванати в София, откъдето на практика тръгват към Сърбия и Западна Европа?

- От началото на годината сме задържали общи 4315 лица. На 2477 от тях е предоставен срок за доброволно напускане на Болгария. Настанени са в центрове на миграцията са 3628 от тях. Виждате, че около 1000 души са напуснали страната ни. Останалите са настанени в центрове на миграцията от затворен тип, в смисъл нямат право да се движат свободно извън тях. Това са лагерите в Елхово, Любимец и Бусманци. 406 чужди граждани пък да предадени на ДАБ.

- Кога задържахте най-много бежанци?

- Най-много са задържани през юли тази година. По принцип летните месеци и началото на есента са най-рисковите периоди, защото се улеснява придвижването на тези групи лица. Тогава е най-голям и миграционният натиск. 

- В кои райони са залавяни най-големите групи?

- С изключение на 4-о РПУ, в което има само задържан чужденец, навсякъде другаде имаме доста. Най-наситени и рискови са кварталите под районите на 3-о РПУ, 6-О РПУ, 9-о РПУ, 5-о РПУ, 2-о РПУ. Това е обяснимо, защото в тези райони бежанци се събират, дори и законно пребиваващите не само нелегалните.

 - Бежанците вече не стоят само до джамията и Женския пазар, разширяват района и са стигнали до Сто1чна гара, Къде е най-големият проблем с тях?

- Нека да уточним какво точно означава проблем, Явно голяма част от гражданите е проблем, че на места стоят големи групи, а те не ги възприемат обре. При нашите операции се оказва, че хора имат законово основание да пребивават, тъй като са в процедура за даване на статут на бежаци. Това им дава прав да се придвижват свободно у нас. Че се събират на определени места, това също си има обяснение, тъй като са в чужда държава, срещу тях много пъти се появява враждебност и е нормално да се събират заедно и да се пазят. За Сточна гара сме правили многократни проверки и сме установявали законно пребиваващи у нас хора. Ако не нарушават обеществения ред, ние няма какво да правим

- Доколкото знам на въпропса" Какво правите тук?", бежанците отговарят "търсим wi-fi". Това нормално ли е според вас?

- Дори да търсят wi-fi, това незаконно ли е?

-Не е, но звучи несериозно..

- Опитвам се да ви кажа, че те дори нямат причина да лъжат какво правят там, защото не извършват престъпления. Когато установим, че нямат документи, ги задържаме и предаваме на други институции. Но в голямата част от случаите говорим за хора с документи. Тяхната народопсихология предопределя да ходят на големи групи, това притеснява хората, не друго.

- Каква е последната мода при укриването на бежанци? МНе на онези, които търсят wi-fi, а на нелегалните?

- Проблемът е ясно очертан и съвместно с кмета на София, Йорданка Фандъкова работим системно. Към СДВР дори е създадена специална група, която работи по тази линия. Тя установява престъпни схеми, лица, които се занимават с трафика и го подпомагат.

- Кога създадохте тази спецгрупа?

- Тя работи от 1 месец. В нея са вкюлчени оперативни работници, специализирани в определени членове от НК и престъпната дейност. Както има служители по линия на наркотици, автокражби и т.н., така имаме и по бежанците. Това е актуален проблем и за да може да бъде обезпечен, трябва да се изведе в отделна група. Виждате, че ежедневно правим операции, хващаме укрили се лица. След всяка наша акция те променят тактиката си, местата, където се крият и начина по който става превозът.

- Къде е най-актуалното място в момента за укриване?

- Най-актуалното е да ги крият извън зоните, в които ги хващаме, това са "Модерно предградия", както и по периферията на столицата. Основно използват такситата. Видяхте и последното нововъведение, маскиран бус на спедиторска фирма. Мислели са, че полицаите няма да ги спрат за проверка, но са се излъгали. Водачът е установен, обявен за издирване и скоро ще го задържим. Той е български гражданин от ромски произход. Живее в София и скоро ще разберете кой е. 

- Колко хора се занимават с трафика на бежанци?

- Това е постоянно променяща се величина, цифра не може да се каже. Това е международен бизнес, а София е като една точка от цялата верига и не се ръководи оттук. Изисква се участие от много хора и сериозна организация. Има случаи, когато освен за трафик на хора, каналът се използва и за пренасяне на наркотици. Както виждате обаче никой н може да гарантира на бежанците, че ще стигнат до крайната точка. В София ежедневно задържаме мигранти, което реално е несправяне на организаторите на канала. За тях това е издънка.

- Какъв е профилът на бежанците, които влизат в момента у нас?

- В последната седмица се забелязва спад на установените бежанци в столицата. Основно това са млади мъже от Афганистан. От Сирия също има, като там тенденцията е да са семейства с деца. Към момента няма данни за остра агресия от тяхна страна.

- Напоследък през ден имате удари срещу автомафията. След като законови лица като Омайкси, Горнобанския, Мафията, Бисер, Радо Шишарката са в ареста, спадна ли броят на крадените коли“?

- Ние правим операции от много време, Имаше обективни причини, които до известна степен затрудниха дейността ни, но бързо променихме организацията и към момента бележим 20% спад на крадените коли за 2016-а спрямо миналата година. Това като бройка е над 300 автомобила по-малко. До края на годината има още време, но не спираме с пресата, която оказва на автокрадците. Виждате, че от сряда са с още двама по-малко след преследване отново край Владая. Голямо влияние има и добрата комуникация със съседните дирекции - Перник и Пловдив. Благодарение на личната ангажираност на директора на пернишката полиция нанесохме голям удар на автоморгите и местата, където ги режат. Това оказа силно влияние и на оперативната обстановка. 
 

- Лятото има спад на автокражбите по традиция, защото джамбазите са известни сд факта, че се гледат добре, ходят на круизи и т.н. Сега очаквате ли с идването на есента завишаване на броя на откраднатите коли?

- Да, но пък виждате, че двама от основните автокрадци ги задържахме точно през лятото, когато се говори, че са ходили на почивка. Най-вероятно са обеднели, защото постоянно са под наблюдение и не могат да крадат. Тактиката ни е постоянно да пресираме факторите в този вид престъпна дейност. В момента, в който отслабим пресата, е се увеличат крадените коли. Знаете, че има засилено търсена на части втора употреба, а има ли търсене, има и предлагане.

- Учебнара година започна, Как ще опазите учениците от наркодилърите, които ги дебнат в самите дворове на училищата?

- Ще има засилено полицейско присъствие през цялата учебна година, не само за първия учебен ден. Ще се следи ,много и то особено в пиковите часове, когато се сменят първа и втора смяна, през голямото междучасие също. Ще предприемем по-сериозни мерки и за учлищата в проблемните райони, наситени с бежанци, Прави се видеоклип, който ще е въздействащ и ще бъде презентиран в училищата. Той е насочен не само към децата, които ги подмамват да употребяват наркотици, но и към онези ученици, които продават дрога. Знаете, че за жалост има и такива случаи.