В началото на своя мандат за президент Барак Обама издигна идеята за мир без конфликти, обаче заради провалената външна политика на Вашингтон в Близкия изток и в Северна Африка се възцари хаос пише The Jerusalem Post.
Според автора на публикацията, отговорността за безредиците, тероризма и масовите убийства на „Арабската пролет” в значителна част лежи на САЩ.

В Тунис, Египет и Либия администрацията на Обама не съумя да предвиди изхода от протестите, а в Сирия се получиха безпрецедентни несполуки.

„Историята преди не помни терористична организация да се превърне в напълно функционираща държава с размери на Ирландия и бюджет от два милиарда долара” – се казва в материала.

Изданието също отбелязва, че на САЩ е нужен президент, който разбира ролята, отредена на тази страна в света. Ако Републиканската партия все още може да реши проблемите на Близкия изток, то лидерите на демократите са заети с проблемите на еднополовите бракове или сферата на услугите.

„Носителят на Нобелова награда за мир, който в началото на своето президентство издигна идеята за свят без конфликти, напускайки поста си оставя в наследство четири войни – ситуацията е безпрецедентна от времето на Втората световна война” – обобщава изданието.

Превод и редакция: БЛИЦ