Топ четири на кандидатите за генерален секретар на ООН очертават политическите залози в британската букмейкърска компания „Уилям Хил". Според залагащите кандидатите с най-големи шансове за успех са Антонио Гутериш, Хелън Кларк, Ирина Бокова и Вук Йеремич, пише „Файненшъл таймс".

Изданието се спира и на задкулисието в надпреварата за високия пост. Обещаната прозрачност отново отстъпи пред скритите политически договаряния, довели до руско-германска суматоха около българската кандидатура. "Все още всичко виси във въздуха", заявява високопоставен западен дипломат в ООН и допълва, че вероятно в края решаващи ще бъдат гласовете на Русия и САЩ.

Изборите на нов генерален секретар на ООН тази година трябваше да бъдат безпрецедентно упражнение по прозрачност. Кандидатите трябва да бъдат публично обявени от техните правителства и да бъдат подложени на въпроси от членовете на ООН. При навлизане на изборите в решителния етап обаче процесът отстъпи към по-познатата практика на задкулисно сключване на сделки, които са доминирани както от съперничеството в европейската политика, така и от подобно на това от Студената война напрежение между САЩ и Русия, гласи коментарът във "Файненшъл таймс".

Докато световните лидери се подготвят да присъстват на Общото събрание на ООН в Ню Йорк следващата седмица, дипломати казват, че няма ясен фаворит сред деветимата кандидати за високия пост. През изминалия месец Съветът за сигурност на ООН проведе серия от неформални гласувания, за да се види дали се очертава консенсусен кандидат, който да замени Бан Ки Мун, чийто втори петгодишен мандат приключва на 31 декември.

Ясен победител във всяко от четирите гласувания до този момент е Антониу Гутериш - бивш премиер на Португалия, който до миналата година бе върховен комисар на ООН за бежанците.

Въпреки това той не се вписва в нито един от двата неформални критерия, определени за изборите тази година - начело на ООН да бъде избрана за първи път жена лидер и тя да е от Източна Европа, чийто представител никога не е заемал поста в историята на организацията.

В същото време задкулисното договаряне за поста създаде руско-германската дипломатическа суматоха, включваща кандидата от България, отбелязва "Файненшъл таймс".

Българският премиер Бойко Борисов се е подготвил да промени кандидатурата на страната, като оттегли генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и я замени с тази на Кристалина Георгиева - зам.-председател на Европейската комисия. Според запознати, участващи в процеса, номинацията на Георгиева имала подкрепата и на Берлин. Въпреки това по-рано тази седмица България се отдръпна от подкрепа за Георгиева.

Но Борисов посочи, че България ще продължи да подкрепя Бокова поне до следващото гласуване, което се очаква на 26 септември. Неговият ход идва, след като руското външно министерство отхвърли като "неприемливи" опитите на Меркел да повлияят на България за поста. Предвид сложните политически маневри дипломати от ООН смятат, че се открива шанс за "един подценяван кандидат" - външният министър на Словакия Мирослав Лайчак, който е на второ място в последното гласуване.

Залозите на британската букмейкърска компания „Уилям Хил" открояват четирима от кандидатите с потенциални шансове за успех. 5/2 са залозите за Антонио Гутериш, 5/1 за Ирина Бокова, 6/1 за Вук Йеремич и 4/1 за Хелън Кларк. Тя е бивш премиер на Нова Зеландия, а страната й е представена в Съвета за сигурност на ООН, чиито 15 членки участват в гласуването. Нейната кандидатура има и неформалната подкрепата на Великобритания. Далеч зад тези четирима претенденти за поста генерален секретар на ООН според залагащите се подрежда външният министър на Словакия Мирослав Лайчак с 14/1.