Сръбски блогър вдигна вчера Македония на крак с текста за откриването гроба на Александър Велики на “граничния пункт Висйе” между Македония и Гърция.
Голямата новина разбуни всички – от археолозите, държавните институции, до правителството. Учудени, всички вдигаха рамене и питаха за източника на информацията, която първо била публикувана от агенция “Макпрес” и беше публикувана на сръбския блог City Magazine.
Македонският вестник “Дневник” вчера разговаря с автора на текста Александър Илич. Смеейки се, той обясни: “Наслаждавах се, докато пишех текста за “голямото” археологическо откритие, намирането на гроба на Александър Македонски в южната част на страната, там, където Македония граничи с Гърция. Естествено, всички посочени места са измислени, защото текстът е плод само на моята фантазия и няма връзка с истината”, каза Илич. Той каза още, че снимките, публикувани в блога към текста, са взети от интернет и нямат връзка с Македония.
БЛИЦ припомня, че македонският сайт “Кирилица” препечата текст от белградския блог City Magazine със “сензационния разказ за най-голямото откритие, което ще промени хода на историята – откриването гроба на Александър Македонски”. “При реконструкция на граничния пункт Висйе между Македония и Гърция работниците от строителна фирма Билд разкриха една от най-големите загадки на античното време”, пише в текста.
“Вътрешността на следващото помещение, което се оказало, че е гробницата на Александър Македонски, се намира на двайсетина метра под земята. Както стените, така и коридорът са направени от гранитни блокове, покрити с мозайки от походите на Александър. .... В самия център на помещението се намира каменна крипта, на която също на йонийския вариант на старогръцки език е издълбано Мегас Александрос (Μέγας Aλέξανδρος), тоест Александър Велики. ... В гробницата са намерени и кости от 18 човешки скелета, за които, според войнишката униформа, се смята, че са от личната гвардия на Александър. Предполага се, че тези хора са останали в гробницата живи, за да затворят отвътре подхода към нея, избутвайки каменния блок на входа на тунела. Директорът на държавния инспекторат на Македония и експертите от Народния музей съобщиха само, че в криптата е намерен много добре запазен скелет в пълно бойно оборудване със златно-бронзова броня, с щит и маска, на които било издълбано името Александър”, пише още в текста. /БЛИЦ