По време на речта си в Оксфордския университет, министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър се нахвърли срещу Русия с рязка критика. Шефът на Пентагона обвини правителството на Путин в «явно намерение да наруши» международния ред и предупреди Москва да не се намесва в изборите за президент на САЩ, съобщи  New York Times, цитиран от news-front.info.
Думите на Картър припомнят за това, какъв бе светът в навечерието на падането на Берлинската стена: тогава САЩ и Русия поделяха равно съперничество на световната арена.
  
«САЩ не искат да започват студена, а още повече «гореща» война с Русия, — заяви Карър. — Но не се съмнявайте: ще защитаваме нашите съюзници, принципите, залегнали в основата на международния ред, а и това благоприятно бъдеще, което ни гарантира спазването на тези принципи».
  
Американският политик предупреди Москва, че Вашингтон «няма да си затваря очите пред опитите да намеса в демократичния процес в САЩ».
  
Според Картър, «вместо да гарантира стабилност, Руси сее нестабилност».
 
 Рязката критика на Картър по адрес на Русия изостря и без това достатъчно високото напрежение между Москва и Вашингтон, продължава изданието. Причината за това е:
  
Първо, разногласията за Сирия и Украйна, ролята на НАТО, които се приближиха съвсем до границите на Русия
 
Второ, хакерските атаки над пощата на демократите в САЩ.
  
Американското разузнаване обяви за наличието на улики, показващи съпричастността на руските специални служби към взлома на системата на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ, а също опитите на Русия да получи достъп до редица организации на демократите.
 
 Хилъри Клинтън видя пряка връзка между хакерските атаки, за които се подозира Русия, и своята политическа битка с републиканеца Доналд Тръмп.
 
На пресконференция в Лондон шефът на американската отбрана уточни, че неговата критика се отнася не само към неотдавнашния взлом на американската система. Хакерските атаки, зад които стои Москва, както предполагат американските специални служби, предизвикват опасения у всички страни — членове на НАТО, отбеляза Картър, те са «част от т.нар. хибридна война», — продължава изданието.
 
В оксфордската си реч Картър не пропусна и проблема Сирия. По време на G20 Обама говори за липсата на доверие между Москва и Вашингтон в преговорите за Сирия.
 
Аштън Картър също заяви:
«Русия стана част от сирийската трагедия, за да се бори с тероризма, както тя заяви, и да сложи край на гражданската война — източник на толкова много страдания, чрез политически преход. Но думите на Русия силно се разминават с делата й», — цитира изданието думите на Картър.

САЩ и техните западни партньори, а не Русия, са тези, които последователно разрушаваха основите на съществуващия световен ред, каза министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в отговор на обвиненията на американският министър на отбраната Аштън Картър, че Русия подкопава основите на световния ред, предаде ТАСС.

„Да не се бърка световен ред с американски“, каза Шойгу. Според него именно САЩ и западните му партньори последно разрушаваха основите на съществуващия световен ред, като се започне с Босна и Косово и се свърши с Иран и Либия.

„Русия още от времето на американско-натовската операция по разделянето на Югославия, всеки път предупреждаваха към какво в крайна сметка ще доведат такива действия“, каза той, „Може би е дошло времето Пентагонът да промени нещо в тази стратегия, за да не се оправдава пред всеки микрофон за своите грешки, стоварвайки всичко на Русия, Китай и други страни, имащи независим мироглед“.

„Поддържането на световен ред е естествен прерогатив на цялото световно общество, а не само на Пентагона. Русия винаги се застъпва за запазване на справедливото и многополюсно световно устройство в интерес на всички държави, а не на различни групи от тях, а още по-малко на една държава“, се казва в изявлението на руския министър на отбраната.

Според него колкото по-бързо американците осъзнаят това и започнат да се променят, толкова по-скоро ще бъдат решени всички натрупани разногласия и то не само по отношение на Сирия.
Думите му са реакция на изказване на Картър в Оксфордския университет. Той заяви там, че Русия се стреми да подкопава основите на световния ред. Същевременно той подчерта, че САЩ не търсят враг в лицето на Русия, но ще защитават своите съюзници, основите на световния ред и позитивното бъдеще, което той осигурява.