Заболяването на Хилари Клинтън може да лиши демократите от шанса да попаднат в Белия дом. Поради това в партията вече разглеждат алтернативните кандидати. Неочаквания пристъп на болестта на Хилари Клинтън, проявил се в нейното лошо самочувствие на церемонията в памет на жертвите от 11 септември, беше определен от нейния щаб като пневмония. Това коментира Кеворк Мирзаян, доцент от Финансовия университет при правителството на Руската федерация за РИА Новости, цитирана от БГНЕС.
Самата Хилари твърди, че се оправя и е готова в най-близко време да се върне в предизборния бой. Само че някои политолози и социолози поддържат друга гледна точка. Пристъпът на Хилари стана най-доброто доказателство за набиращата популярност версия, че 68-годишният кандидат на демократите има сериозни здравословни проблеми. И не става дума просто за пневмония, а за заболяване, което няма да позволи на Хилари Клинтън да изпълнява своите задължения като президент на САЩ. Ако вече бившият държавен секретар е пострадала от обезводняване и топлинен удар при температура от 23 градуса по Целзий (именно такава беше температурата на 11 септември сутринта в Ню Йорк), то тогава как тя би успяла да води многочасови разговори с Владимир Путин или със Си Цзинпин? Сега съдбата на номинацията на демократите ще зависи от два момента.

Първо, от бързото оздравяване и от степента на активност на Хилари, която сега е длъжна със своето поведение да доказва лъжливостта на слуховете за заболяване. Второ, от резултатите на социологическите анкети. Да, самият Тръмп официално забрани на членовете на своя щаб да развиват историята за заболяването на опонента му, само че неговите привърженици ще правят това достатъчно активно. Те разбират, че голям скандал около Хилари може да помогне на техния гуру да спечели изборите и слуховете за заболяване на кандидата на демократите се явяват за тях възможност, която не трябва да изпускат.

Ако Хилари не успее да докаже своята дееспособност на избирателите и нейният рейтинг започне да пикира, то не е изключен доброволно-принудително оттегляне настрана до изборите.

А после?

Само след официално оттегляне от надпреварата на Клинтън демократите могат да изберат нов кандидат. За късмет, за това не е необходимо да бъдат провеждани нови предварителни избори. Електоратът вече избра делегати и тези делегати просто трябва да се съберат на извънредно заседание на Националния комитет и да гласуват за друг човек. Из Вашингтон се носят слуховете, че партията се подготвя за заседание, но това не означава, че съдбата на Хилари вече е решена. Лидерите на партията трябва да обмислят една много сложна процедура в случай на извънредно събитие, за подготовката на която , според функционери на Комитета, може да са необходими две-три седмици. Сложността не е само в това, че на едно място бързо трябва да бъдат събрани няколко стотин демократически шефове, но и също така, ме трябва да бъде определено кой ще замени Хилари. Тази процедура вече веднъж се е провеждала през 1972 г., но тогава ставаше дума за кандидат за вицепрезидент, който впоследствие изгуби надпреварата. Тук става дума за смяна на кандидата за президент и фаворит на кампанията. Трябва да се разбере кой да бъде поставен на мястото на Хилари.

Сенаторът-социалист

В пресата се обсъждат три кандидатури: сенаторът от Вирджиния Тим Кейн (партньор на Хилари на тези избори), сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс (неин опонент на първичните избори) и сегашният вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. От гледна точка на демократите Хилари трябва да бъде сменена от Бърни Сандърс – нейният основен опонент на първичните избори. Този избор, безусловно, е поддържан от гласоподавателите на партията, които са гласували за него, а и като цяло от електората на Демократическата партия. „За САЩ е важна идеята за народното представителство. Епохата, когато партийният елит определяше кандидатите за президент, остана в миналото, нито Кейн, нито Байдън са участвали в първични избори“, обясни пред РИА Новости доцентът от Финансовия университет към правителството на РФ и специалист по Америка Сергей Костяев. Демократическата партия вече беше заподозряна, че умишлено използва административния ресурс за победата на Хилари на първичните избори и второ задминаване на Сандърс на бюрократичния завой избирателите може и да не простят.

Още повече, че Сандърс има доста сериозни шансове за победа на общите избори – гласовете против него в анкетите са много по-малко, отколкото при Хилари (особено сред безпартийните избиратели). Всички допитвания до общественото мнение, проведени в хода на първичните избори, показаха, че ако Сандърс спечели на тях, той би отнесъл Тръмп като прашинка. Само че, независимо от всичко това, Сандърс има един голям минус – не го обичат в управляващите среди. Той е работил в Камарата на представителите 25 г. и, независимо от това, едва малка част от конгресмените е излизала в негова защита.

А това е така, защото Сандърс се придържа към крайно леви възгледи и е социалист – нарицателна дума според американските стандарти. Сенаторът от Върмонт не размъти водата, когато избухна скандалът за машинациите на партията по време на първичните избори – той не се отказа от сключената сделка, не оспори резултатите от гласуването и не застана срещу Хилари, с което заслужи определено уважение от съпартийците си. Но това съвсем не промени отношението към него. И тук не става дума само за това, че ако Сандърс бъде избран за президент, републиканският Конгрес ще се разбунтува. Ако за тях Обама вече беше неръкоположен социалист, и те по всякакъв начин пречеха на президента да работи, то какво може да се каже за Сандърс с неговите планове за въвеждане на европейските системи за здравеопазване и образование?

Християнин алтруист

Именно поради това, демократите – освен Сандърс, разглеждат и други кандидатури. От гледна точка на руската логика правилният заместник трябва да бъде Тим Кейн като човек №2 в заявката на демократите. И ако с Хилари след нейна победа през ноември би се случила беда, то именно Кейн би станал новия президент. Но ако бившият държавен секретар отпадне преди изборите, то шансовете на сенатора от Вирджиния да стане кандидат на демократите са минимални. Да припомним, че той е крайно слаба фигура и беше избран за вицепрезидент на Хилари само заради гласовете на жителите на Вирджиния (колебаещ се щат) и възможността да компенсира негативната репутация на Хилари. Кейн има репутацията на благопристоен християнин и алтруист, помагащ на ближните си в САЩ (в качеството си на юрист е защитавал инвалидите и афроамериканците) и в чужбина (посещавал е с благотворителна мисия Хондурас).Той има опит, може да намира компромиси с различни хора и не пречи нито на президента, нито на нейния „първи джентълмен“да управляват страната. Но няма достатъчно връзки, за да стане самият той президент. Поради което максималното, на което той може да разчита при оттегляне на Хилари, е да запази за себе си поста на кандидат за вицепрезидент.

Главното действащо лице по Украйна

Теоретична алтернатива на Сандърс може да стане и някой от тежката категория на Демократическата партия. В тази връзка често се споменава името на уважавания сегашен вицепрезидент Джо Байдън. Обаятелният патриарх на Сената, Байдън прекрасно ще успее да изпълнява задълженията на президент и да се договаря с републиканците, които работят по-просто с „ястреб“.

Освен това той прекрасно се оправя с външнополитическите въпроси, фактически отговаря в администрацията на Обама за Украйна. По време на многобройните си визити в Киев той успя да поседи в креслото на украинския президент и лично свали от длъжност главния прокурор. Като цяло, според американските управляващи среди, Байдън притежава достатъчно опит и навика да сдържа Русия, Китай и Иран Проблемът е в това, че той не се стреми към всичко това.

„След смъртта на разболелия се от рак негов син Байдън неотдавна взе решение за приключи политическата си кариера на длъжността вицепрезидент. След приключване на мандата той възнамерява да се занимава с обществената инициатива за борба с рака“, обясни Сергей Костяев.

Партията не разполага с други фигури от такъв калибър. Поради което не е изключено в случай на оттегляне на Хилари (което според американски политолози все пак е малко вероятно) президент на САЩ ще стане социалистът Сандърс.