Бившият френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан прояви невиждана извратливост, за да се измъкне от неудобните въпроси на журналистите на днешната "Ябълкова реч", която се проведе в бившия столичния хотел "Шератон". А парливите питания към прославилия се с постоянната си намеса във вътрешните работи на България дипломат не бяха никак малко.
Още в началото обаче Кабан излезе с номера, че тъй като все още познанията му по български не били достатъчно добри, щял да си позволи да не отговаря на всички въпроси - с други думи ще отговаря само на удобните за него. Така и стана.

На въпрос на БЛИЦ дали предстоящото му назначение в Буркина Фасо е поощрение или наказание, Кабан заяви, че френското посолство в Буркина Фасо е между два или три пъти по-голямо от това в България, което може би е знак, че е успял с неговата мисия в България. 

Бившият посланик се изплъзна от конкретен отговор на въпрос на БЛИЦ дали ходи на семейни вечери със семейство Прокопиеви. Той лаконично заяви:

"Мисля, че би било по-добре първо да си зададете въпроса дали това, което сте питали, е информация, или клюка и лъжа. Дори да е така, толкова интересно ли е? Не мисля, че това е толкова интересно. "Тези две теми нямат отношение, тъй като аз нали съм вечерял много пъти у Прокопиеви и те са ме назначили в Буркина Фасо.", отговори объркано дьо Кабан.

Журналистката от Канал 3 Илиана Беновска, както и репортер на БЛИЦ, бяха първите, които искаха да попитат дипломата за безпардонната му намеса в работата на съдебната система у нас, но протестъри в залата нададоха вой до небесата и Кабан се изхлузи с обяснението, че не е подходящо да отговаря в такава обстановка. 

Беновска обаче успя да подари червена ябълка на Кабан в знак на това, че в България има и неизгнили ябълки и успя да вметне сред шумотевицата:

"Г-н Кабан, ще си позволя да Ви подаря един скъп български подарък, това е една червена и здрава българска негнила ябълка. Може да станете докато Ви връчвам подаръка, нали сте възпитан, благодаря Ви много! Пожелавам Ви успех в дългия път към Африка, да си я хрупкате във влака и да си спомняте, че в България има здрави и хубави ябълки. Имам един въпрос към Вас, бихте ли отговорили по чия поръчка, по поръчка на френското правителство ли Вие се опитахте да управлявате съдебната система, главния прокурор Цацаров, да поучавате министър-председателя Борисов? Може да свиркате колкото си искате, но един посланик няма право да изразява неофициална позиция, ако тя не е на правителството, което го е изпратило!". Коментар от Кабан не последва, а водещият прощалното събитие Соломон Паси услужливо квалифицира питането като неподходящо.
 
Така бе елиминиран и опитът на БЛИЦ да зададе въпрос на Кабан защо обслужва кръга "Капитал", както и знае ли той, че случаят "Белведере", за който опищя света, че бил доказателство за "гнили ябълки" в съдебната ни система, е завършил с извънсъдебно споразумение.

Така падащият си по бръщолевенето на всякакви оценки за властите, съдебната власт и обществото в държава, която благосклонно изтърпя всичките му изцепки, Ксавие дьо Кабан отпътува за Буркина Фасо без да отговори на това, което не му отърва, изпроводен от най-верните си фенове - протестъри и капиталци.