Ирина Бокова остава кандидатът на България за генерален секретар на ООН. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното заседание на правителството. От края на миналата седмица се появиха версии, че България възнамерява да смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на световната организация.
Така избухна тежък международен скандал. Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че Русия е против подобна смяна, извършена под натиска на чужда държава. Тя визираше Германия и нейният канцлер Ангела Меркел, която по време на неотдавнашната среща на Г-20 в Китай е поискала от руските лидери да подкрепят такава смяна.

"На госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи", подчерта Захарова.

Не закъсня и официалната германска реакция. Берлин обвини Москва, че информацията, че канцлерът Ангела Меркел се опитала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат в надпреварата за мястото на Бан Ки Мун не отговаря на истината. Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер каза, че руски официален представител е „разпространил информация, която обективно не е вярна”, окачествявайки това като „неприятелски” жест. Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

Постът генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки Мун, ще се оваканти от 1 януари. Според съществуващите правила за назначаването претендентът за този пост трябва да събере 9 гласа "за", включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено в Общото събрание на ООН за утвърждаване, уточнява БГНЕС. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ