Само преди дни 19-годишната българка Татяна Иванова бе арестувана за кражби в чикагското предградие Шамбург. Тя се призна за виновна пред съда, в опит да намали присъдата си и по препоръка на адвоката си. Съдебно жури осъди сънародничката ни на 30 месеца пробация и й нареди да плати глоба в размер на 654 долара. Иванова ще бъде съдена по още едно обвинение за кражба, тъй като е установено, че е участвала в погрома над две къщи.

Според съдебното дело по време на престъпленията Татяна Иванова била на 18 г. На 10 декември 2015 г. тя нахлула с взлом в къща на улица „Брейкърс Поинт“ и задигнала множество ценни предмети. Седмица по-късно е задържана заедно със съучастниците си: 21-годишния Янко Ц. Петров, 22-годишния Анжело Петров и 36-годишния Али Иванов. По-късно с обвинение се сдобива и 20-годишният Кристофър Доборов. Операцията по залавянето на българите се извършва в координация между няколко полицейски служби в различни райони на Чикаго, информират властите. Сънародниците ни си разпределили

кой къде да краде

и действали едновременно – в един и същи ден и час, като разбивали къщи през 50-ина метра една от друга. До момента е осъдена само Татяна, останалите все още чакат изслушванията си пред съда.



Единият от съучастниците на осъдената – с полицейско досие?

Щатските власти проверяват дали 36-годишният Али Иванов е същият човек с това име, познат на полицията от преди две години. Тогава 34-годишният Али Иванов е арестуван за кражба на 12 броя големи дърворежещи машини от магазини в щатите Мичиган и Уисконсин. Още тогава полицията забелязала, че той работи в тандем с още двама мъже и две жени. Камерите на един от магазините са засекли, че мъжът с българско име си натоварил в трака шест от машините, без да ги плаща.





Първите хванати нашенци – крадливо семейство чистачи в магазин

Татяна Иванова и съучастниците й са втората организирана група нашенски крадци в Щатите. Първата е семейство нашенци, откраднали стоки за над 100 000 долара преди няколко години във Вирджиния бийч. 59-годишният тогава Славчо Андонов, съпругата му Тинка Андонова на 56 г., и дъщеря им Елвира Райчева на 23 г., задигали дрехи, парфюми, обувки и плюшени играчки от магазин на известната верига TJMaxx, където възрастните работели като чистачи. Тинка и Славчо прехвърляли всичко, което могат да докопат, в чувалчета за боклук и легално ги изкарвали през вратите на магазина, като се научили как да се пазят от камерите. Полицията иззела от скривалището на Андонови 96 огромни торби с открадната стока, на стойност над 100 000 долара. Обвиняемите получиха по 18 години затвор.



Американците осъдиха за кражба и родна медалистка по бойни изкуства

Само преди няколко месеца полицията арестува за кражба в град Нейпълс, Флорида, друга българка – популярната спортистка от Бургас Десислава Танева Бекярска. Тя бе хваната в момент, докато краде дрехи и аксесоари за близо 1200 долара от магазин „Мейси“. 24-годишната хубавица бе обвинена в кражба, както и за притежание на фалшиви пари и техническо устройство, с което премахвала алармените скоби на луксозните марки облекла. Десислава е хваната при опит да напусне магазина с две чанти, пълни с аксесоари и дрехи. Бе осъдена за углавно престъпление на пробация. Десислава Бекярска е медалистка по карате киокушинкай. За известно време е държала луксозен бутик „Мадмоазел“ на Марина Диневи в Свети Влас. Родната звезда на спорта вече е регистрирана в специален сайт, който се нарича „Криминални купувачи“. След този случай вече трудно ще си намери работа в Щатите.

Живка АНГЕЛОВА,
Брадентон, Флорида