Кандидатът за президент на САЩ Хилари Клинтън стресна доста приближените си по време на церемонията за почитането на жертвите от атентатите на 11 септември 2001 година в Ню Йорк. На 68-годишната дама й прилоша, а в медиите се появиха кадри как от обкръжението й я вкарват в автомобил, който да я откара за лекарска помощ, съобщава „Дейли Мейл”.
Видеото, заснето по време на службата пред Световния търговски център, разкрива как кандидат-президентът почти колабира в ръцете на един от охранителите си. По-късно личният лекар на Клинтън – Лиса Бардак, заяви, че пристъпът бил заради горещината и обезводняването. По думите й, тя се възстановявала много добре в дома си в Ню Йорк. След това стана ясно, че тя страда от пневмония.
 
От щаба на кандидата на демократите побързаха да обвинят медиите, че прекалено много раздухвали случката. На Клинтън, обаче, й се наложи да отмени планирано пътуване до Калифорния.
 


Жената на Бил Клинтън страдала и от „кашлица, предизвикана от алергия”. Тя била на антибиотици, а лекарите я съветвали да си почива и да намали ангажиментите си. Това би било доста трудна задача, тъй като до президентските избори остават по-малко от два месеца и кампанията навлезе в горещата си фаза.
 
Случилото се накара мнозина да се замислят как биха се развили нещата, ако Хилари Клинтън се откаже от надпреварата по здравословни причини. Според правилниците на Демократическата партия, ако това се случи, те ще трябва да свикат извънредно заседание на управителния комитет, където да бъде избран нов кандидат за президент. Решението ще се вземе на база на мнозинството от гласовете на присъстващите.
 
Ако пък тя се оттегли след общите избори, но преди срещите на избирателните колегии, регистрираните кандидати ще могат да изберат за президент когото си искат. Ако тя спечели изборите, но стане неспособна да изпълнява задълженията си преди встъпването си в длъжност, тогава вицепрезидентът ще стане президент.
 
Проблемите на Клинтън накараха мнозина да се притеснят и за възможността на Доналд Тръмп да изпълнява задълженията си, ако бъде избран. Милиардерът, кандидат на републиканците, е на 70 години. След инцидента с Хилари той незабавно призова сътрудниците си да не коментират публично здровословното ѝ състояние.

Превод и редакция: БЛИЦ