Да сменяш кон по време на състезание е изключителна непоследователност. Това обяви в предаването „Тази сутрин” журналистът Валерия Велева относно информацията, че се подготвя смяна на кандидата на България за генерален секретар на ООН – Кристалина Георгиева да смени Ирина Бокова.
Според нея Бокова има най-големи шансове да оглави ООН от жените кандидати за поста, а има индикации, че се търси именно жена за генерален секретар на организацията.

Велева смята още, че на българското правителство ще му бъде много трудно да обясни евентуална рокада в кандидатурата ни. Тя е сигурна, че Русия никога не би гласувала за Кристалина Георгиева.

Нено Димов от Института за дясна политика припомни, че кабинетът „Борисов 2” направи компромис като номинира Ирина Бокова за кандидата на България за генерален секретар на ООН. По думите му смяната на Бокова с Георгиева би било оправдано, само ако имаме много голяма гаранция, че Кристалина Георгиева ще бъде избрана.

Според Димов ще стане ясно какви са шансовете на Ирина Бокова след гласуване в края на септември. По негово мнение шансовете й не са особено големи.

Правителството подкрепи Бокова преди шест месеца, защото тя имаше най-голям шанс тогава, към днешния момент виждаме, че тя потъва, коментира още Нено Димов.