Отбелязването на 15-годишнината от атентатите в САЩ на 11 септември 2001 година неминуемо преминава под сянката на предстоящите в страната президентски избори. По този повод американските медии се разровиха в архивите, за да разкрият къде са били на тази дата двамата кандидати за държавен глава – Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, на тази трагична дата.
Роденият в Ню Йорк Тръмп по това време е успешен бизнесмен с големи интереси в инвестициите в недвижими имоти в Голяма ябълка. Клинтън пък представлява Ню Йорк в Сената от 8 години като е живяла в щата от 16, съобщава Ей Би Си.
 
 
И двамата кандидат-президенти са споменавали атентатите по време на кандидатпрезидентската кампания, но са заявили, че днес – в деня на годишнината, няма да имат предизборни прояви.
 
Клинтън е била във Вашингтон по време на атентата в Ню Йорк в качеството си на сенатор. Вечерта след трагедията членовете на Конгреса пяха „Бог да благослови Америка” на стълбите на Капитолия. Веднага след това тя даде интервю пред Си Ен Ен.
 

„Мисля, че още нямаме и бегла представа за щетите. Много съм горда с град Ню ЙОрк, кмета, полицията, пожарната, с всички, които работиха в предните редици да окажат спешна помощ и свършиха превъзходна работа. НО знаете, че Ню Йорк е световен град, той е символ на американското лидерство и тези терористи нанесоха директен удар върху това кои сме ние като хора, а Ню Йорк отвърна на удара и националното правителство трябва да стои зад нас”, каза тогава Клинтън.
 
На 12 септември тя се появи на Кота 0 с тогавашния кмет на града Руди Джулиани, който сега е страстен поддръжник на Доналд Тръмп.
 
Същия ден малко по-късно милиардерът даде интервю за немска телевизия. „Никога не съм виждал нещо подобно – разрушенията, човешките животни, отнети без причина. Това е ужасна картина. Но нюйоркачни са много силни и устойчиви, те ще се възстановят бързо”, заявява Доналд Тръмп.
 

По време на атаките той е бил в апартамента си в Манхатън. „Имам прозорец,  който гледа специално към Световния търговски център заради красивата гледка към центъра на Манхатън. Докато гледах как хората скачат, видях как се разби вторият самолет”, разказва той през 2015 година. „Много хора скачаха и аз станах свидетел на всичко това. Гледах това”, добавя тъжно той.
 
По думите му, информациите, че хората в Ню Джърси празнували след атаките в Ню Йорк, са били неверни.

Превод и редакция: БЛИЦ