Кого да избереш между „сектант“ и „аматьор“? Тези жестоки определения, използвани срещу Хилари Клинтън и Доналд Тръмп говорят за непопулярността им в САЩ, което е причина много избиратели да не могат да вземат решение. Едновременно с това става все по-трудно да се предскаже какво ще е участието в президентските избори, отбелязва АФП.
Това не са избори, в които имаме голям избор. За съжаление Ейбрахам Линкълн не е кандидат – така обобщава ситуацията Скот Хескю от Сан Антонио във дискусионен форум, където се водят дебати за президентските избори и открито се излагат хипотези като тази да се гласува за кандидата на противниковия лагер или изобщо да не се гласува. Макар кандидатката на демократите да води в повечето анкети за президентските избори през ноември, тя удари рекорд по непопулярност и, както показват резултатите от допитване на „Вашингтон пост“ - Ей Би Си Нюз, вече е почти толкова ненавиждана от американските избиратели колкото републиканския кандидат.

Матю Хеминджър, компютърен специалист от Западния бряг, изразява съжаление, че трябва да избира „между опасна сектантка и женомразка и самодоволен политик аматьор и пожизнен рентиер, който лъже“. Това е реакция на нашето неудовлетворение пред неспособността на политическите мъже във Вашингтон да правят неща, които наистина са благотворни за американците от средната класа, казва Джойс Франкел, работеща в маркетинга в Канзас Сити, Мисури. Това омерзение може също да се окаже мотив, за да се гласува срещу единия от кандидатите, отбелязва Майкъл МакДоналд от университета във Флорида.

Той предвижда по-голямо участие отколкото на предишните избори при испански говорещите, които може да гласуват срещу антиимигрантските предложения на Тръмп.

Трудно е да се предвиди, тъй като никога не сме имали такива кандидати за Белия дом, добавя експертът. На сенатските избори през 2010 г. в Делауеър, припомня той, избирателите, включително републиканци, се мобилизираха и гласуваха срещу крайно консервативния кандидат на „Чаената партия“ Кристин О`Донъл. Джон Гиър от Шарлотсвил във Вирджиния е републиканец, но признава, че ще гласува за Клинтън, защото Тръмп - президент без съмнение е по-лошо от онова, което би могло да се случи, ако Хилари бъде избрана.

Според анализатора Дрю Линцър много трудно е да се предвиди отражението на избирателната активност. Той казва, че няма да се изненада, ако тя е по-малка отколкото през 2012 и 2008, тъй като избирателите не са доволни от онова, което им се предлага. През 2008 и 2012 хората, отишли да гласуват за някого другиго – а не за техния кандидат или които имаха колебания - намаляха с времето. Тази година броят им нараства. В Уискънсин – ключов щат - през 2012 по същото време едва 5% от избирателите не бяха направили своя избор. Според Маркет юнивърсити тази година 19% от вписаните избиратели казват, че няма да гласуват нито за Тръмп, нито за Клинтън. Ненавиждани повече от всякога, двамата кандидати обаче спечелиха първичните избори на своите партии, макар участието да бе по-ниско от рекордното през 2008, но по-високо отколкото първичните избори през 2012 г., отбелязва институтът Пю.

При републиканците, където Тръмп се похвали по време на първичните избори, че е раздвижил много нови бели избиратели, въпросът е дали хората с висше образовани, които харесват по-малко Тръмп от предишните кандидати, ще отидат да гласуват, казва главният редактор на електронния седмичник Sabato's Crystal Ball Кайл Кондик. Но дори и да не гласуват за Тръмп, републиканската партия има нужда те да отидат до урните, пък било и само да изберат техните представители в Конгреса, в който сега доминират републиканците.

Освен за президент американците ще гласуват в същия ден за обновяване на една трета от Сената и на цялата Камара на представителите. Демократическият лагер се нуждае от силно участие на своя електорат – по-млад и по-разнороден – на който не може да се гласува голяма доверие, че ще иде до урните, смята Кондик. Остава да се види дали американците, вместо да се въздържат, ще прехвърлят гласовете си към кандидатката на Зелените Джил Стейн или към либертарианеца Гари Джонсън. Избирателната активност в САЩ е една от най-ниските в ОИСР – страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Според института Пю страната заема 31-о място от 35 с 53,6% гласуващи.

Източник: БГНЕСС