Софийска градска прокуратура (СГП) разпореди проверка за сделката с имотите „Царските конюшни”. Оттам съобщиха, че са получили от главния прокурор сигнала на депутата от левицата Жельо Бойчев и на колегата му от градската организация на партията Калоян Паргов за сделката с т.нар. „Царски конюшни” в централната градска част на София.
Става дума за договори за прекратяване на съсобственост между българската държава и юридическо лице – Търговско дружество „Евротранс билд“ ЕООД, сключени по реда на Закона за държавната собственост и чл. 36 от Закона за собствеността. В СГП е получен и доклад, утвърден от министър-председателя Бойко Борисов на Главния инспекторат, за резултати от проверка в Областната в Областната администрация на област София. Същите съдържат твърдения за неправомерни действия по повод извършена разпоредителна сделка с имот - държавна собственост.

Наблюдаващите прокурори от СГП лично са изискали от Областната администрация на област София цялата документация, касаеща извършената сделка, както и вътрешните правила, регламентиращи задълженията на длъжностните лица при сключването на подобни сделки.

Проверката ще бъде извършена в максимално кратки срокове.

Както БЛИЦ съобщи, премиерът Бойко Борисов назначи проверка на главния инспекторат на обстоятелствата около извършените от областния управител разпоредителни действия с т.нар. царски конюшни в центъра на София. Борисов сезира и прокуратурата с искане за цялостна проверка по случая.