"Царските конюшни" остават държавна собственост в лицето на трите министерства, които ги стопанисват, а земята е тази, с която областният управител се е разпоредил. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на брифинг в Министерски съвет във връзка с продажбата на „Царските конюшни“ в центъра на София.
„По тази сделка няма отношение и намеса от МВР като собственик на една от сградите, другите сгради са на Министерство на културата и на Министерство на земеделието“, обясни тя.
 
„Много ясно разграничение трябва да бъде направено първо каква е сделката, която касае не продажба, а прекратяване на съсобственост върху земя, върху която има сгради, които са собственост на няколко ведомства и държавни институции“, посочи Лиляна Павлова.
 
„Сделката не касае продажба на сгради или прекратяване на съсобственост върху сгради държавна собственост, а касае единствено и само решение на областния управител, който съгласно Закона за държавната собственост, управлява и стопанисва земята, върху която се намират тези сгради да прекрати държавната съсобственост върху земята и да я предостави на съответната фирма“, коментира тя.
 
„Областният управител е прекратил съсобствеността на държавата еднолично, по негово решение, това е много важно“, заяви министърът.
 
“Той е отправил запитване към МРРБ декември миналата година, уведомявайки ни, че има намерение да направи това прекратяване на съсобственост върху земята“, поясни Лиляна Павлова и уточни, че от регионалното министерство са казали, че за тази земя се водят съдебни дела, които не са прекратени и не е целесъобразно в тази ситуация да се извършват разпоредителни сделки, но областният управител не се съобразява с това и сключва въпросния договор.

Междувременно областният управител Веселин Пенев също проговори по темата. Искането за оставката ми е несъстоятелно. В случая на казуса с „Царските конюшни“ не може да се говори за нарушения, грабежи или нарушаване на закона или интереса на държавата. Това каза той по повод продажбата на т. нар. „Царски конюшни“ за 658 000 лева.

„За пореден път видях наживо патоса на Нинова и тиражирането на безпредметни лъжи за изключително тривиален казус, какъвто в случая като областен управител съм извършил по сделка за излизане на съсобственост на държавата. Въпросната сделка не е продажба, колкото и да се повтаря, че са били продадени „Царските конюшни“, на които за цената на едни маратонки. Няма такъв казус“, заяви Веселин Пенев.

„Говорих лично с премиера. Длъжен съм да изнеса фактологията на процедурата и целесъобразността на действията. Важно е да знаете, че конкретният акт излизане на съсобственост на държавата е спазен изцяло като процедура и като целесъобразност“, посочи още той.