Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), която е най-голямата профсъюзна организация, алармира за действия от страна на част от ръководството на МВР, които според синдиката не само дискриминират служителите, но и създават риск за живота им в името на бюджетни икономии, съобщава Дарик. 
От СФСМВР установили, че "Гранична полиция" са лишили от заплащане на положен извънреден труд десетки полицаи. Става дума за периода май-април 2015 г., а сумата, надхвърляща 120 000 лв., е удържана без съгласие на служителите през пролетта на 2016 г.
До момента няма реално решение по този казус, пишат от синдиката и припомнят решение на ВАС, с което се обявяват като незаконосъобразни текстовете от наредбата за реда за организацията и разпределянето на работното време.

Проблем има в пожарната, където се сформират екипи с недостатъчен брой служители, в отделни случаи с един служител на смяна или смени от осем часа, започващи в полунощ. Тези графици се съставят в най-усилените месеци за работа на пожарникари и спасители, при ежедневно възникващи множество пожари, някои от които с обхват над 40 000 дка, и се изготвят в името на икономия от няколко часа извънреден труд, пишат от синдиката.

Затова от СФСМВР настояват професионалното и политическото ръководство да спре да нарушава социалните и икономически права на работещите в МВР.

Това са причините, поради които СФСМВР обмисля и ще предприеме конкретни действия, в т.ч. и протест.