76-годишна жена от Павликенско е починала през август от вирусен менингит, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Шест са регистрираните случаи през изминалия месец на заболели от вирусни менингити и менингоенцефалити, като единият е с летален изход.
През м. август във Великотърновска област са регистрирани 125 случая на остри заразни заболявания. Най – висок е относителният дял на ентероколитите – 48.80% .

Чревните инфекции са 91, като най-засегнати са били децата на възраст от 1 г. до 4 г. За отчетния период най-висока е заболеваемостта в общините Горна Оряховица, Сухиндол и Лясковец. През месеца са извършени 57 проверки по противоепидемичния режим в обектите, подлежащи на контрол.

За констатирани пропуски са издадени 2 предписания и е съставен 1 акт. Във връзка с мерките за ограничаване на пасивното тютюнопушене са извършени 56 проверки в контролираните обекти. В кабинета по безплатно и анонимно консултиране за СПИН са консултирани и изследвани общо 98 лица. От тях 46 мъже и 52 жени, на възраст от 18 до 70 г.