БСП даде сделка с историческа забележителност в центъра на София на главния прокурор. Според изнесените данни, апетитен терен в идеалния център на столицата е продаден на безценица. Частна фирма е купила земята под бившите царски конюшни срещу 90 лева на квадратен метър. Седемте и половина декара под "Царските конюшни" са продадени преди два месеца за общо 658 870 лева от областната управа в София. „Ние атакувахме действията на областния управител на София. Считаме, че тук е нарушен общественият интерес и е ощетен държавният бюджет. В момента тече съдебен спор, който е относно собствеността на имота и в същото време е извършена сделката. Интересно е да се провери кореспонденцията между областната управа и ресорните министерства”, коментира в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия говорителят на ПГ на „БСП – Лява България” Жельо Бойчев.
По думите му Законът за държавната собственост е заобиколен много нагло. От своя страна областният управител на София Веселин Пенев обясни, че казусът е поставен некоректно „по чисто политически и предизборни причини”. „Имотът по никакъв начин не може да бъде отнесен към каквато и да е пазарна цена и да бъде търгуван. Цената е такава, каквато е изчислена от експертите по Закона за държавната собственост.

Същинската сделка за придобиване на сградите се е извършила по времето на Асен Гагаузов и управлението на Сергей Станишев през 2007 г.”, заяви той. „Не може по такъв некоректен начин да бъдат поставяни въпросите за собствеността. След като търговският субект е станал съсобственик с държавата, тя няма абсолютно никаква възможност да използва терена, както и да го търгува.

Единствената възможност на държавата в момента, за да направи нещо, е да излезе от тази съсобственост на базата на някаква цена”, поясни още Веселин Пенев. „През годините са се създавали много възможности, при които държавата е оставала в съсобственост. Такива казуси има много на територията на София”, допълни той.