Извънредни телефонни разговори с европейски правителствени ръководители през последните няколко часа е провел българският премиер Бойко Борисов. Първоначално той е говорил с германския канцлер Ангела Меркел, научи БЛИЦ. Малко по-късно е говорил и с унгарския си колега Виктор Орбан. Обсъждани са предимно въпроси, свързани с бежанците.
Премиерът Борисов и канцлерът Меркел са обсъдили подготовката на срещата на държавните и правителствените ръководители в Братислава на 16 септември, съобщават подробности от правителствената информационна служба.

Основна тема на предстоящия форум ще бъде мигрантската криза в Европа и необходимостта от намиране на единно европейско решение. ЕС и Турция трябва взаимно да решат проблемите си всички държави солидарно да положат усилия за изпълнение на постигнатите до момента договорености и поети ангажименти, е подчертал Борисов по време на разговора си с Меркел.

Във връзка със срещата на върха в Братислава премиерът Борисов и премиерът на Унгария Виктор Орбан са се обединили около мнението, че в словашката столица трябва да се проведат важни дискусии за състоянието на ЕС, на фона на излизането на Великобритания от съюза, както и все по-засилващата се миграционна вълна.

Борисов потвърдил тезата си, че ще настоява за общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема с мигрантската вълна и адекватна защита на външните европейски граници.

По покана на министър председателя Борисов Виктор Орбан пристига на официално посещение в България на 13 и 14 септември. Двамата премиери ще направят обход на част от преградното съоръжение на българо-турската граница.

Както БЛИЦ информира по-рано тази вечер, мигрантската криза бе основен акцент и в разговора на министър-председателя със сръбския му колега Александър Вучич. Двамата бяха единодушни за необходимостта от увеличаване на двустранните комуникации и сътрудничество за запазване на сигурността и спокойствието на гражданите в двете държави.