Внасяме сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който настояваме обект на проверка да бъдат действията на областната администрация при подписването на договори за ликвидиране на съсобственост. Това каза по време на брифинг в Народното събрание народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Жельо Бойчев. Сигналът е във връзка с продажба на имот в кв. „Оборище“ от областния управител на София Веселин Пенев.
„След като до нас достигна информация за този грабеж, който е извършен в София, е внесен сигнал до вицепремиера Румяна Бъчварова, която се оказа, че отговаря за координацията и дейността на областните управители”, посочи Бойчев. „Искаме предмет на оценка да бъде спазен ли е Законът за държавната собственост и Правилникът към него, имаме предвид заобикалянето на закона, разделянето имота на три, за да се избегне доклад на Министерски съвет и решение при разпореждането с този имот“, уточни Жельо Бойчев.
 
„Най-важният въпрос е има ли престъпление, ощетен ли е държавният бюджет, тъй като категорично считаме, че е била възможна друга технология при прекратяване на собствеността на този имот“, заяви народният представител. „Този грабеж е бил възможен само при това реформаторско мнозинство, само при това правителство. Най-големите въпроси са към премиера Борисов - знаел ли е за тази сделка и стои ли зад нея“, каза още той.

Преди 2 месеца областният управител на София Веселин Пенев, излъчен от РБ и назначен от Бойко Борисов и зам.-областният управител от ГЕРБ Томи Николов, продават т.нар. царски конюшни - 7 декара и половина на пъпа на София, кв. „Оборище”, на 100 метра от паметника на Васил Левски, за сумата от 658 870 лв. Тоест по 90 лв. на квадратен метър, поясни още на брифинга в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От своя страна бившият областен управител на София Росен Малинов обясни, че тази сделка се „търкаля” от 2005 г. насам. „Тя е опитана да се реализира при 3 правителства и трима областни управители от различни политически сили. Включително и аз съм бил обект на атака от страна на инвеститора в тази посока. Има груби закононарушения и неспазване на грижата за държавната собственост, напротив, има пълно подчинение на корпоративния интерес”, заяви Малинов.

Той обясни, че имотът е придобит от лицето Янко Иванов, фирмата първоначално е „Дивисима”, а след това „Евро билд консулт”, който притежава 14% от идеалните части на този терен. „Държавата в лицето на областния управител притежава 86% и се реализира такава сделка. Допуснати са процесуални грешки относно разпореждането с имота, който е разделен на три поземлени имота, което е направено с цел. Тъй като стойността на имота надхвърля 500 000 лв. и решението трябва да се вземе от МС, е разделен на три, за да бъде сумата под 500 000 лв. и да се реши от областния управител”, разясни бившият областен управител на София.

 
СПРАВКА: Царските конюшни в центъра на София на бул. „Дондуков”, които са са закупени от бившия управител на КТБ Янко Иванов за смешната сума от 658 870 лв., имат огромен терен – 8 декара. Преди години част от имота – 1,3 декара, е прехвърлен чрез заменка на фирма „Дивисима“, чийто управител и собственик е именно Янко Иванов и то при условие, че преди това – през 2003 г. - същият парцел е даден на друга фирма „Гондол“, собственост на Газуан Шараф, който направи поредица от успешни сделки у нас.
 
През годините „Дивисима“ повежда съдебна битка, за да вземе земята, тъй като тя притежава само срутените сгради върху нея и незнайно как съдът отсъжда в нейна полза и тя става собственик на 1,3 декара. Другите 7 декара бяха на държавата.
 
Янко Иванов, който вече е официален собственик на конюшните на царя – имот за милиони, е малко известен в обществото - до януари 2005 г. той е председател на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка.