Скандалът с изопачения от „Дойче веле” анализ на немския журналист Михаел Мартенс не е случаен. Всичко е било предварително замислено, за да може после „поредните критики срещу България” да бъдат цитирана в медиите на Иво Прокопиев. В това е убеден журналистът и издателят Петьо Блъсков. Пред БЛИЦ той коментира, че тук се касае и за абсолютна диверсия, насочена срещу България.
Петьо Блъсков стига и малко по-далеч, обяснявайки какви според него са механизмите на една подобна манипулация.

Ето неговият коментар по повод лъжите на „Дойче веле”, даден ексклузивно за БЛИЦ:

Първо – в случая коментарите по тази манипулация ми се струват малко наивни, доколкото в тях се казва, че се касае за едно изопачаване на истината и нищо повече. За един текст, който бил преиначен от „Дойче веле” и препечатан от медиите в кръга „Капитал”. Това е малко наивно, защото съм абсолютно убеден, че това не е само препечатване, а предварително договорена манипулация в този кръг, която е много добре обмислена.

Тези хора от кръга „Капитал” са професионални манипулатори,  да не казвам, че сред тях, както и в българската секция на "Дойче веле" има хора от специалните служби на комунистическия режим, където са обучавани за такива действия. 

Манипулациите не стават случайно. Всичко е обмислено, направено, с една единствена цел – диверсия срещу България. Много е странно 27 години след демокрацията българската секция на една такава медия да си позволява да използва методите на студената война и да се държи като агентура на службите.

От 1993 – 94-та година се опитвам да кажа в прав текст, че групата „Капитал” е създадена именно с тази цел – диверсия срещу държавата и бизнеса и към тях има по-дребни изпълнители на подобни поръчки.

Тук трябва да се отбележи, че българската секция на „Дойче веле” официално се афишира като част от кръга „Капитал”. „Доче веле” вече не е независима немска медия в България. Те вече са абсолютно зависими от манипулативната политика  на кръга „Капитал”.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ