"Днес с приятелката ми решихме да отидем на фестивала на сръбската скара, който по традиция се провежда в град "Лесковац". За съжаление обаче останахме шокирани от това, което се случи там. Дадох 50 лева за две плескавици, салата и бира. С толкова пари могат да вечерят 6 човека. Чувствам се измамен". Това заяви за БЛИЦ потресен читател, пожелал анонимност.
Той изпрати снимки и видео от фестивала, който всяка година се посещава от около 700 хиляди души.

Сръбската звезда Неда Украден откри тазгодишния фестивал на сръбската скара „Рощиляда 2016” в Лесковац. Фиестата започна на 29 август и ще продължи до днес. Програмата включи концерти, модни прояви и културни събития.
 

Всеки, който е любител на балканската скара и сръбската музика, имаше възможност да се наслади и да опита уникално приготвени и изпечени плескавици, кебапчета и кюфтета, които обаче по думите на наш читател, са завишени многократно.

В рамките на 7 дни бе изпечена около 7- 8 тона кайма, имаше голямо разнообразие и от други приготвени ястия, не липсваха и сергиите с уникални сувенири. Сред атракциите, които привличаха очите на туристите, е най-голямата плескавица в света, приготвена от 60 кг кайма.
 

Чеверметата също не бяха пренебрегнати от любителите на месото. „Рощиляда” стана марка, с която Лесковац е известен не само в Сърбия, но и в други страни. Организаторите му се опитват да насърчат производството на барбекю месо, както и подготовката на специалитети на скара чрез семинари, конкурси, готвачи и ученици, кръгли маси, лекции и симпозиуми.

Освен бургери, един от най-популярните ястия е „Лесковац бъркалката”, която се състои от смесени месо и зеленчуци.