Българският музикант Юлиян Стоянов и съпругата му Смилиана Лозанова, както и двете им деца трябваше да напуснат пределите на Съединените американски щати, въпреки че живеят и работят легално в Америка вече 14 години. Децата им са родени в САЩ и това автоматично прави малчуганите американски граждани. След отхвърлянето на документите им и разходи от 14 000 щатски долара сем. Стоянови са вече в България.

Екстрадицията на Стоянови е за нарушение на американските закони, а именно, че без да имат легален статут в Съединените американски щати, основават свой бизнес – работят като музиканти и печелят пари от това. Според американските закони те нямат такова право заради статута им на учащи. Освен това двамата са работили, без да имат такова право към симфонични оркестри. Оказва се без значение фактът, че презокеанските медии наричат Юлиян „виртуозен цигулар“. Битката на фамилията ще продължи от България. От 2002 г. семейството е отвъд океана с няколко академични визи, а властите на два пъти са отхвърляли молбите им да получат виза за постоянно пребиваване като работещи чужденци. При втория отказ имиграционните служби им определили и конкретна дата, до която трябва да са напуснали страната. Последната им студентска виза изтича през 2013 г., когато цигуларят завършва докторантурата си в консерваторията на университета в Синсинати. Имиграционните офицери отказват молбата на университета Юлиан Стоянов да получи статут на постоянно пребиваващ служител. Почти три години българският музикант

преподава в същия университет



Двамата със съпругата му, която също е доктор по музика, основават музикалното училище „Madeira String Academy”. Дават уроци по цигулка, виола и виолончело за всички възрасти. Много от учениците им използват също и онлайн лекциите по цигулка, които е разработил сънародникът ни. Преди десет години Юлиян и Смилиана започват работа и към Симфоничния оркестър на щата Западна Вирджиния. През 2014 г. от оркестъра поискали от властите Юлиян Стоянов като техен служител да получи разрешение за постоянно местожителство в САЩ. Музикантът подава документите си за виза тип О – за „изключително способен чужденец“. Тя се дава на чужди граждани с постижения в науката, изкуството, културата или спорта. В документите му са включени десетки препоръки от музикално признати експерти, както и доказателства, че българският творец е свирил в Япония, Италия, Австрия, Германия, Швейцария, Холандия, България, Русия, Македония и САЩ. Приложени са и сведения, че Стоянов е работил със световноизвестни оркестри и музиканти, сред които - Electric Light Orchestra, Trans-Siberian Orchestra, Сара Брайтман и Джош Гробан. Въпреки това властите в Америка

отхвърлят искането за издаване на този тип виза



Според адвокати комплектът изисквания не бил пълен, защото музикантът, въпреки качествата си, не бил доказал, че има принос в областта, в която работи?!? След първия отказ Юлиан Стоянов няма право на второ обжалване.  

Четири години семейството живя в Синсинати в предградието Мадейра. 5-годишният им син учи там, а малкият им син е едва на 6 месеца. Вариантите за връщане в Америка са два – или да водят дело, или да изчакат децата им да навършат 21 години, за да може като американски граждани да поканят и родителите си в САЩ.                            .                                              

                                                                                            
                                                       
САЩ издават 140 000 работнически визи всяка година

Визите се издават в пет категории: за хора с изключителни способности в областта на науката, изкуството, спорта или бизнеса; за хора, завършили магистратура или докторат; за професионалисти, за чиято работа са нужни минимум две години опит, или обучение; за „специални имигранти“, сред които са различни религиозни служители, дипломати или родени в друга страна, но под опеката на американските съдилища; и за инвеститори, които влагат поне 500 000 долара в бизнес и наемат поне 10 американци на работа на пълен работен ден в продължение на години.

Живка АНГЕЛОВА,
Брадентон, Флорида