"Среща между учителя Петър Дънов и пророчицата Ванга е имало. За нея дори той е споменавал в една от беседите си." Това сподели шефът на общество "Бяло братство" Слав Славов дни след като последователите му отпразнуваха настъпването на божествената Нова година на Рила планина, пише "България днес".
"Двамата са се видели, когато той е правил обиколките си из България, преди да започне да разпространява своето учение. Дънов е правил първите антропологични изследвания на българите като тип череп и физиономии. Тогава за науката френология, изчисляваща пропорциите, не се е знаело нищо. С Ванга са говорили само двамата, за което Дънов не е искал да говори, но обяснява, че среща е имало", казва Славов.

Според него и Ванга, и Дънов са били хора с мисия на Земята, отредена им от Господ. Ванга е напътствала хората за отношенията им с умрелите, докато Учителя е имал мисия на водач, човек който е виждал в бъдещето.

"Неговото учение тепърва ще е важно за целия свят. Той е общувал с хора на друго, по-високо от Ванга ниво - с Фердинанд, съветвал го е, с Борис също, защото тогава са били изключително размирни времена за България", обяснява още Славов.

"Но Дънов не отрича, че и Ванга е дете от Господ, не магьосница, както я нарича църквата. Тя не е от дявола. Учителя твърде добре разбираше кой е истински и кой лъжепророк", категоричен е шефът на "Бялото братство". Беинса Дуно, каквото е духовното име на Петър Дънов, е "виждал" целия живот на човека срещу него и ако той не е имал синя аура каквото и да му е говорил, е знаел, че е лъжец.

"Казваше - когато създавах учението си, една от Божите заповеди - не лъжи, бе много важна за живота ни в бъдещето. Сега аз ще ви науча да не лъжат вас с послания как да се защитите и как да познавате подобен тип хора", споделя Славов.

И Ванга, и Дънов са имали дати, в които се превръщат в легендарни учители. За Вангелия Пандева това е била датата 6 април 1941 година. Тогава тя става Ванга. Преди тази дата има още една: деня, в който Ванга ослепява. Кой е точно, не се знае, но това "злополучно" събитие предопределя по-нататъчната й съдба. За Петър Дънов датата, в която се превръща в Беинса Дуно е 7 март 1897 година. Споходен е от озарение за пътя - неговия път. И за двамата случката с духовното съзряване е била, преди да навършат 33 години. 

По-късно - през 1941г., отново започва година важна за Ванга и Дънов. "Тогава Учителя  разбира, че не Земята идва нова еволюционна вълна, и започва своята подготовка за приключване на земната си мисия." От пролетта на 1941г. до заминаването си на 27 декември 1944г. Учителя започва да предава най-значимите послания на учението си и да подготвя учениците си за продължението на пътя му. В тази година - 1941г. белязана от Втората световна война, двамата посветени, Ванга и Дънов, са отишли при българите да им напомнят, че не бива да се страхуват, защото, каквото и да се случи, то е само етап от еволюцията, част от пътя ни, смята и Славов.

"Трудното е било, когато у нас се установява социализмът. Тоталитарният режим налага най-агресивния атеизъм и Учителя предупреждава: "От 1945 г. започва период, който ще трае 45 години до 1990 г. Идват такива времена и идва такава власт, че който й се противопостави, ще си положи костите на земята. Настъпва една голяма диктатура, допусната да изчисти застоялата тиня. Когато се размъти една вода, трябва да мине много време, за да се избистри течащата вода.

През този период ще тече мътна вода. След този период ще има кратка почивка до 1999 г., която ще бъде най-благоприятна в духовно отношение за „Бялото братство“. А след това ще дойде новият период, с още по-страшна диктатура от тази, която има да дойде. Тя също ще трае 45 годни", категорични са от братството. Според Слав Славов Беиса Дуно е твърдял, че социализмът е тяло без глава, пълна утопия. Мъртвороден строй го наричаше, смята шефът на братството.

Малко по-късно Петър Дънов е започнал подготовка и за земното си приключване във физическото си тяло. "Аз си заминавам. Възрастта ми е 80 години. Пратен съм за 180 години. Остават 100 и понеже събитието е важно, тия 100 години ги подарявам на братята и сестрите за работа на Бялото братство. Сега вече са родени 11 светии", казвал е Дънов на учениците си. Когато той си заминава, идва времето на пророчицата Ванга - тя "слиза" при българите, говори им простичко, разбираемо – на езика на всички. "Тя не носи учение – учението вече е дадено. Нейната мисия е на утешител. Да успокои, да утеши, да насърчи, смятат от Бялото братство.