Американският изтребител F-35, за чиято разработка в САЩ похарчиха около трилион долара, притежава недостатъци, заради които той никога няма да може да одържи победа в бой с руския изтребител Су-35 и западноевропейския Typhoon „дори след милион години”, счита научният сътрудник на Кралския обединен институт за отбранителни изследвания Джъстин Бронк. Той защитава това твърдение в Business Insider в публикацията Why the F-35 could 'never in a million years' beat the or the Russian Su-35 in a dogfight.
В ранните стадии на разработка експертите отбелязаха, че способностите на F-35 да води бой отстъпват дори на F-16 когото всъщност трябваше да замени. След това някои слабости бяха отстранени, обаче ударението при F-35 предимно е сложено на неговата невидимост и по-малко внимание е сложено на неговите бойни характеристики.

„Именно по тази причина по-старите бойци като Су-35 или Typhoon вероятно ще могат да унищожат F-35 в бой на близки дистанции” – пише авторът.

Всеки заслужаващ доверие отчет, продължава Бронк, сочи, че F-35 ще превъзхожда в невидимост, обаче ефективността във въздушния бой зависи и от други показатели.

„Typhoon и Су-35 притежават над единица значения на тяговъоръжеността (отношение на тягата на двигателите към масата на летателния апарат) с бойно натоварване, а това означава, че те много по-бързо се ускоряват, включително и вертикално нагоре, отколкото F-35. При това Су-35 е много по-маневрен” – обяснява Бронк.

F-35 също притежава висока тяговъоръженост, но не е съвсем ясно дали тя ще е от полза на изтребителя, тъй като неговите неголеми криле и целият дизайн е повече ориентиран на „незабележимостта”, което ще повлияе негативно на неговите бойни характеристики.

„По такъв начин F-35 най-вероятно няма да може да одържи победа във въздушен бой над Су-35 или Typhoon”, обобщава авторът.

Превод и редакция: БЛИЦ