Да изкачиш връх Еверест от първия си опит не е никак лесно. Стотици алпинисти всяка година се опитват да достигнат до най-високата точка на света, но малцина са тези, които наистина успяват. Индийците Динеш и Таракешвари Ратод са сред тях. Или поне те така твърдят, предаде bTV.
На 5 юни в Катманду семейство Ратод даде пресконференция, на която обяви, че успешно е стъпило на Еверест на 23 май. Но част от алпинистите поставиха под съмнение техните думи. Според тях има несъответствия в историята и индийците не са стигнали по-далеч от базовия лагер, а снимките им са изфабрикувани. Затова Министерството на туризма на Непал взе нещата в свои ръце и проведе собствено разследване.

„Нашите подозрения се засилиха заради твърдението на Динеш и Таракешвари Ратод, че са изкачили върха на 23 май", заяви Суренда Шелке, който повече от 20 години се занимава с планинско катерене. Според него никой не си спомня да е виждал двойката да напуска басовия лагер или да е изпълнила необходимото за завършването на прехода. "От хората, които са пътували заедно с тях научихме, че до 10 май те не били достигнали до първото място за аклиматизация. Така че няма начин да са изкачили върха на 23 май, както самите те твърдят", обясни Шелке.

Министерството на туризма на Непал първоначално издаде документ на Динеш и Таракешвари, в който признава успешното им изкачване на Еверест, но след проведеното разследване им го отнема. Директорът на непалската туристическа служба Сударшан Прасад Дракал потвърди, че след направения анализ на снимките е установено, че те са изфабрикувани. Двамата са използвали фотография на друг индийски алпинист, която е направена след успешното изкачване на върха няколко дни преди обявеното от двойката. „Потърсихме ги за коментар, но те отказаха да съдействат.

Семейство Ратод получава 10-годишна забрана за катерене на територията на Непал. Нека това послужи като предупреждение към всички, които отказват да следват правилата”, каза Дракал.