Общинските съветници на Средец приеха днес предложението на кмета Иван Жабов за продажбата на 120 дка земи в землищата на селата Синьо Камене и Сливово на фирма „АЙ ТИ ПИ-България”. Сериозният инвеститорски интерес, зад който стои бизнесдамата Цветелина Бориславова, ще изгради върху изоставените ниви комплекс за медо и биопроизводство на билки.
Инвестиционните намерения на Бориславова обаче бяха на път да се провалят. Сделката беше спасена буквално в последния момент, след като на сесията през юли съветниците отложиха докладната поради неясноти.

„Вече 2-3 месеца се протака сделката и имаше опасност инвеститорът да се откаже от намеренията си. Поради тази причина фирмата отказа да вземе земята под аренда, каквото предложение направиха някои общински съветници. Мисля, че за 5 години това е първият инвеститор, който иска такова количество земя. Според мен общинските съветници взеха правилното решение, защото няма как да спрем някого, който иска да дава пари и след това да търсим нови инвеститори. При положение, че веднъж сме отказали, не виждам как после някой ще дойде да иска нещо в Община Средец”, каза за Флагман.Бг кметът Жабов.

Неговото предложение беше прието с гласовете на мнозинството от ГЕРБ и ЗС „Ал. Стамболийски”. Представителите на опозицията обаче възроптаха сериозно срещу продажбата на общински земи.

„Сега ще вземем едни пари, но после трябва да забравим за земята. Ако продължаваме да работим на принципа след нас и потоп, потопът наистина ще дойде. През 2020 г. европейските фондове свършват и тогава ще бъдат добре тези общини, които имат земи. Аз мисля, че ако терените бяха дадени под аренда, Общината щеше да спечели повече”, каза представителят на опозиционната коалиция НФСБ и СЕК Живко Гърков.

Неговата теза обаче бе опровергана от кмета Жабов. „На комисиите в понеделник се направи една кратка справка въз основа на възникнал дебат. Мисля, че между 15 000 и 20 000 лв. щяха да влязат в касата на Общината при отдаване на земите под аренда за период от 10 години. Идеята е за откриване на нови работни места, нищо повече. В този район са разположени едни почти изоставени земи. Там живеят хора, които искат да работят, но няма какво. Така че за нас това е добре дошло”, коментира градоначалникът.