България отчита най-високото си производство на пшеница от 1980 г. насам. Това каза министърът на земеделието и храните слез заседание на Национален консултативен съвет по зърното.
Министърът на земеделието уточни, че производството на пшеница е в размер на 5,64 млн. тона, като средният добив е 494 кг., а най-висок среден добив е отчетен в област Силистра – 568 кг. от декар. По думите й качеството на пшеницата е по-добро от миналогодишното и 43 % от добива на България е с много добри доказани качества. 

„По отношение на баланса и движението на реколтата от пшеница заедно с преходния остатък от миналогодишна реколта, България влиза в тази маркетингова година с наличност от 6 млн. и 60 хил. тона пшеница. За потребление вътрешно - консумация на хората, осигуряването на фуража, малко по-малко от 2 млн. от тази реколта отиват или останалото количество близо 69 % от общия добив, България го изнася. Към днешна дата е изнесено малко над 1 млн. тона”, каза тя и обясни, че над 3 млн. тона остават за търговия до следваща реколтна година. 

Според министър Танева на фона на тези изключително добри показатели единственият по-лош показател спрямо миналогодишните нива е този на средната цена. Тя обясни, че по анализа за месец юли цената е средно с 15 % по –ниска от месец юли на миналата година. 

„Тенденциите съгласно фючърсните цени по международните стокови борси са за покачване”, каза Танева и изрази надежда тази тенденция да стане устойчива и производителите да получат по-добра цена.