Цял град в Ирак беше залят с петрол при от терористичната групировка „Ислямска държава”. Джихадистите подпалиха петролните кладенци в Каяра при изтеглянето си от града, покривайки района с отровен дим, пише Ройтерс, цитиран от vesti.bg.
Това обаче изглежда не беше достатъчно за ДАЕШ. От групировката отвориха крановете на близкия петролопровод и буквално заляха улиците на Каяра с нефт.

При отстъплението си от присвоените йм територии терористите от „Ислямска държава” прилагат тактиката на „изгорената земя”.

Те минират сградите, унищожават реколтата и животните, избиват и ограбват цивилните.
Дори самата земя е подложена на терор. Повече от 4 милиона декара обработваеми площи в Ирак са станали неизползваеми след като, при изтеглянето си джихадистката групировка, ги е отровила с токсични отпадъци, включително и петрол.

Много от нивите и пасищата са минирани, като част от защитните линии на терористите.

В изоставените от джихадистите земи електропроводите са прекъснати, а водопроводите са разрушени.
Откритите кладенци от, от които местните хора черпят повечето от водата си, биват запълвани или отравяни, като стандартна практика е хвърлянето на убити хора и животни в тях.

Помпите за артезианските кладенци са разграбени или просто унищожени, което оставя  земеделците без препитание.


След „Ислямска държава” не остава нищо, разрушението е пълно и то без да има очевидна военна цел.

Сега жителите на Каяра се опитват да се справят с токсичните разливи на петрол, покривайки ги с пясък. Черен дим продължава да се разнася над горящите нефтени кладенци.

Каяра се намира само на 60 километра на юг от основната крепост на „Ислямска държава” в Ирак - Мосул, вторият по големина град в страната, който е под контрола на джихадистите от 2014 г. насам.