Независимо от факта, че нарушенията, заснети с т.нар. спийд камери, трябва щателно да се проверяват от компетентни лица и чак тогава да се налагат глоби, много често по света се получават меко казано куриозни наказания.
В резултат на тези нереални нарушения на водачите им се налага да губят доста време и нерви за обжалване, а в много от случаите са принудени да си платят за несъществуващите нарушения. Няколкото случая, за които ще ви разкажем сега, са от Русия, което обаче не означава, че подобни абсурди не се случват и у нас.

Първата жертва е водач на Honda CR-V, който получава глоба от камера, засякла сянката на колата. Историята получава широка гласност в руските медии, вследствие на което от руския КАТ бързо признават грешката си и отменят наказателното постановление.
 

Още една куриозна глоба, за която ви разказвахме, предизвика бурни реакции в социалните мрежи. Става дума за жител на Уляновск, който получава глоба от камера за превишена скорост. Проблемът е, че той управлява бус ГАЗель, а отчетената от камерата скорост е 233 км/ч, което на практика няма как да се случи.
 

Според спийд камерите по-бързо от гореспоменатия ГАЗель се оказва едно старичко Daewoo Nexia, собственикът на което получава глоба за превишена скорост. Любопитен отново е резултатът от камерата, който показва 269 км/ч.
 

Съмнителна изглежда и глобата на водач на Land Rover, който е убеден, че не е нарушил правилата за движение по пътищата. Органите на реда дълго отказват да уважат жалбата му, но в крайна сметка се оказва, че камерата е засякла бързо преминаващ мотоциклет. И понеже двуколесното превозно средство е без регистрационен номер отпред, електрониката фиксира табелата на Lan Rover-а.

Още един абсурд, за който сме ви информирали, е глоба за водача на автомобил, качен на репатрираща платформа. Хубавото е, че на снимката това се вижда много ясно и от пътната полиция бързо отменят глобата, наложена първоначално на собственика на повредения Hyundai.
 

Камерата, засякла сянката на CR-V-то, прави още един сериозен гаф. Още един водач се жалва от нея заради неправилно отчетена глоба. Този път електрониката решава, че автомобилът от снимката се движи в аварийната лента, а водачът твърди, че е спрял там заради повреда. Собственикът изпратил жалба до руския КАТ със снимки от ремонта, който е извършил, но до този момент няма отговор.


Източник: Facti.bg.