Спортното поделение на Mercedes-Benz разработва нов хиперавтомобил с хибридна силова установка от Формула 1. Колата ще бъде оборудвана с 1.6-литров турбиниран V6 от болидите, с които в момента в най-високотехнологичния шампионат на планетата се състезават световният шампион Люис Хамилтън и Нико Розберг, съобщава британското сп. Evo.
Според източници от заводския отбор моторът ще бъде базиран на агрегата от Mercedes-Benz W07 Hybrid. Засега участие на Хамилтън и Розберг в разработката му не се предвижда. С адаптацията на двигателя за цивилни нужди са натоварени инженерите от британското поделение на Mercedes-AMG в гр. Бриксуърт, графство Нортхамптъншър.

Моторът най-вероятно ще бъде снабден с допълнителен нагнетател. Ще се наложи и проектирането на стартер-генератор (болидите от F1 не могат да се стартират от кокпита), високопроизводителна охладителна система и напълно нова скоростна кутия, която да става за ежедневния трафик по цивилните пътища.
 

Освен 1.6-литровия V6 в състава на силовата установка ще влизат два електромотора с обща мощност 160 к.с., които ще задвижват предните колела. Според Evo не било изключено да има и трети електромотор на задната ос.

Системната мощност на бъдещия хиперкар ще варира между 1 000 и 1 500 к.с. Прогнозното време за ускорение от място до 100 км/ч е по-малко от 2.5 секунди.

Източник: Fakti.bg.