Материал в електронното издание Dispatches, посветен на София, разкрива впечатленията на чужденците от българската столица. Автор на текста е Тери Бойд, който обаче описва преживяванията на своята сестра в България. 
Колко готина е София? Да кажем просто, че след като пътува и живее почти постоянно из целия свят, от Франция до Южна Корея, сестра ми Марджъри не се впечатлява лесно. Така че представете си моето учудване, когато по време на един телефонен разговор през юли, в който я питах как минава 3-седмичният й престой в София, тя изсипа ентусиазирано цял куп впечатления. И всичките суперлативи! Когато я видях в Лондон миналата седмица, Марджи ми каза, че на нея и съпруга й Мартин София вече им липсва.

И сравни българската столица с любимите си градове в Европа, дори с фаворита й Париж. "Смятах, че ще е неугледно, но изобщо не беше. София се е възстановила много добре от комунизма", каза тя. Дори в някои отношения, София превъзхожда много от останалите големи европейски градове. И малко лирическо отклонение: Американците са свикнали да визуализират бившите социалистически страни, с изключение на Чехия, като западнали и лишени от всякакъв чар.

София се оказа обаче скрит диамант. Паркове навсякъде. Широки булеварди. Страхотна храна. Приятелски настроени хора и малко туристи. И най-доброто от всичко, по думите на Марджи - транспортната мрежа от трамваи, автобуси и метро е "просто невероятна". Според нея, най-добрата в Европа. Животът е лесен О, и още нещо - цената за добър стандарт на живот е на практика на половина от това, което е нужно в други европейски столици като Лондон, Стокхолм или Париж. От гледна точка на американците местната валута е налудничево евтина, като 1 долар е почти 2 български лева. "Нали знаеш как си следиш разходите, защото докато пътуваш, можеш да изхарчиш страшно много пари? Там не се налагаше да го правим. Купувахме каквото си поискаме. Пиехме бира и вино с храната.

 Пиехме спокойно кафе със сладки. Да ти кажа, живяхме като царе". Марджи е типичен пример за човек, който непрекъснато търси следващото място, на което да поживее. България, като цяло, е много приканващо място за живот. Страната има 4 - 5 големи градове с история, архитектура, а в случая на Варна - и море и слънце. Има само едно малко нещо Това би бил перфектният евентуален дом за англоговорящи авантюристи, ако не беше едно малко незначително усложнение... Извън големите градове малко българи говорят английски, а повечето от надписите и табелите са на кирилица. Пристигайки от пролет и лято в Гърция, Марджи и Мартин могли да се оправят с надписите, защото кирилицата - създадена в България, заимствала от гръцките букви.

"Трябва да научиш български", заяви Марджи, която владее английски, испански и френски. "Английският не е често срещан. Всички говорят Engleski - смесица от славянски езици и английски", допълни тя. "В градовете може да се оправиш с английски, но не е като да си в Париж". Повечето ресторанти в София имат английски менюта. Табелите са на английски в туристическите зони и метрото, а младите българи говорят добре английския. "Слава богу, това е млада държава, така че децата могат наистина да са от помощ", каза Марджи. В нито един момент тя и Мартин не се загубили по време на 3-седмичния си престой. От всички очарования на София обаче, Марджи хареса най-много парковете. По нейни думи: Парковете са невероятни и са навсякъде. Всеки парк има различна персоналност. Очарователни са, разказва още тя, цитирана от Actualno.com.

Взимахме си храна от някое заведение и обядвахме в "нашия парк" - един от трите наоколо. Всички имат кафенета и ресторанти и могат да се обиколят пеша. Няма коли. Младежи свирят на китари. Хора играят пинг понг, който е много популярен. Отидохме на джаз фестивал. Безплатно! Имаше и безплатен реге фестивал в друг парк. Вечерите всички семейства отиват в парка. Децата играят, кучетата тичат на воля и цялото място се пълни. Много е готино. Много харесах парковете! Парковете са оформени като френските паркове - с фонтани и разбира се, рози. Един парк дори има собствени руини, реставрирани от американското посолство. И така нататък, и така нататък, Марджи описва София като изключително изкушаващ град. Град, където всичко е лесно достъпно. Изключитерно добра транспортна инфраструктура София има електрически трамваи и автобуси и малко дизелови таксита. "Бих казала, че 99% от обществения транспорт е електрически.

Представяш ли си каква разлика прави това по отношение на замърсяването?", заяви Марджи. Общественият транспорт е много добре развит. Спирките имат електронни табла, които показват колко време остава до идването на следващото превозно средство. "Не сме чакали повече от 10 минути. Обикновено чакахме между 2 и 4 минути", заяви Марджи. Метрото е ограничено до две линии, но е цяло произведение на изкуството. Можеш да хванеш метрото до летището, което е на около 4 км от центъра. Цената? Около 90 цента в едната посока. Опитайте това в Лондон. Такситата са с достъпни цени. Има апарати, но "трябва да преговаряш за всеки курс". По думите на Марджи в такси платили най-много 4 долара. Разбира се, по-важно е качеството на живота, отколкото транспорта, въпреки огромното значение, което той има. София превъзхожда останалата част от Европа и по други показатели - културата и кафето. Точно като хората в Сан Франциско и Ню Йорк, софиянците имат нужда от лесен и бърз достъп до кафенета. Можеш да получиш качествено кафе практически от всякъде, включително будки за цигари, а в кафе машините цената е 24 цента. Или можеш да отидеш в някой софийски Старбъкс и да платиш 5 долара. Твоя воля. Ресторантите са над средното ниво, предлагайки много местни специалитети като пилешки дробчета, яхнии, салати, пресни зеленчуци и плодове. Кафенетата предлагат домашно приготвена храна.

"Беше много хубаво, защото можеш да си вземеш основно, зеленчуци и плод за 2 долара или да се поглезиш и с бира за 3 долара", заяви Марджи. За вечеря всеки си поръчвал каквото си хареса и си разделяли голяма бира за 6 долара. Порциите са по-малки и хората в София изглеждат слаби и атлетични. Има и пекарни. Магазини с прясно сирене. "Козето сирене е отлично, а имаше и магазинчета, които продаваха ядки и сушени плодове", сподели Марджи. Любимият й район бил този около посолството, където живеели много французи с техните сланкарници. "Кроасаните бяха толкова вкусни. Кроасан за 45 цента беше също толкова добър като френски кроасан в Париж", заяви Марджи. Много за жадните за култура За разлика от брат й, който обикаля Европа в търсене на бърбън, музика и местни, с които да се мотае, Марджи е по, как да кажа, културно ориентирана. Тя сподели, че е посетила Музея на европейското изкуство и Националната галерия за чуждестванно изкуство.

Както повечето градове в Източна Европа, София е богата на култура и изкуство, като според Марджи има поне 10 музея и институции, които си струва да се посетят, включително: – Националният институт по археология и прилежащите му музеи - Националният природонаучен музей - Националният исторически музей (който има страхотен сайт на английски) Добре, дойде времето да бъдем напълно честни. София не е идеална. Според Марджи всички пушат. Също така езиковата бариера затруднята не-славяните да се насладят напълно на София. "Срамота е, защото в България, ако не говориш български, изпускаш 90% от всичко. Със сигурност усетихме това като туристи", заяви Марджъри. Това обаче, което е почти сюреалистично, е колко евтино е да се посети София от гледна точка на пътешествениците, печелещи в долари и евро. Марджи и Мартин наеха за 3-седмичния си престой хубав двустаен апартамент за 20 долара на вечер. Те си бяха определили бюджет от 25 долара за всеки на ден, но в крайна сметка им стигнаха и 45 долара. "Беше все едно сме в Париж през 50-те, само дето всичко беше модерно... и не просто модерно, но усъвършенствано в много отношения", заяви Марджи. "Не познавам град в Европа, който може да се конкурира със София".