Парламентът прие промени в Закона за военната полиция, прецизиращи наредбите за антитерористичната дейност. „За“ законопроекта гласуваха 90 народни представители, „против“ – 1 ,въздържали се“ - 0, с което той бе приет на първо четене.
С предлаганите промени се цели създаване на по-добра координация и взаимодействие между служба „Военна полиция” и военнополицейските формирования, като едновременно с това се прецизират задачите им. Прецизират се разпоредбите, свързани с антитерористичната дейност, извършването на проверките и дейността по извършването на полицейската регистрация, която се осъществява при съпътстващи действия от страна на органите на МВР.

В законопроекта детайлно се регламентират случаите и възможностите за употреба на оръжие и помощни средства от органите на служба „Военна полиция” и военнослужещите от военнополицейските формирования, като безусловно се въвежда принципът на „абсолютната необходимост”.

В рамките на дебата народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Красимир Янков посочи, че с такива закони като този за военната полиция управляват авторитарните режими. Според него този закон е посегателство към демокрацията. „Не си позволявайте да създавате структура, овластена да нарушава граждански права и това да произтича от данни, информационни потоци или улики, достояние само на така наречената „Военна полиция“, която е извън обществен контрол“, обърна се към депутатите Красимир Янков.

Според него премиерът Бойко Борисов стои в основата на тази стратегия за трансформация на Министерство на отбраната, игнорирайки МВР.