Районната прокуратура в Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу 24-годишен шофьорът, който не спрял и не оказал помощ на три деца, които бяха блъснати от автомобил край село Лесидрен.
Обвинението срещу Ален Асенов е за това, че на 11 август 2015 г. около 18,50 часа, на път в землището на Лесидрен, при непосредствена опасност за живота на Марино Цветанов, на Велислава Цанкова от Троян и двамата на 16 години, както и на 15-годишната Петя Божкова, не им се притекъл на помощ, която е могъл да им даде без опасност за себе си или за другиго. След кървавата драма, Марино и Велислава починаха от травмите си в болница, а Петя беше спасена. Заради това Асенов ще отговаря пред Темида за престъпление по чл. 139 НК.

Трагедията се бе разиграла преди година, когато група деца решили да отидат пеша до „Съева чешма“ в близост до Лесидрен. Движили се в колона в края на платно. Докато вървели, видели лек автомобил „Ауди 80“ да сес бясна скорост. Зад него се движел лек автомобил „БМВ 325“, управляван от Ален Асенов. Той предприел изпреварване на аудито. След изпреварването „БМВ“-то не се върнало в лента за движение, а водачът карал по средата на пътното платно и по този начин преминал покрай децата. Непосредствено след това три от деца – Марино, Велислава и Петя били блъснати от втория автомобил „Ауди “. Въпреки, че Асенов забелязал в огледалото за обратно виждане как другото возило помело трите деца, той не спрял веднага при пострадалите. Няколко минути по-късно се върнал, видял, че двама от младежите са тежко ранени, но вместо да им помогне, Асенов казал, че отивал да закара колата, тъй като нямала гражданска отговорност и тръгнал към селото.

На помощ на пострадалите се притекли водачът на аудито- 28-годишният Филип Михайлов-Фильо и неговия спътник, както и хора от други автомобили, които спрели при вида на групата деца, които махали и викали за помощ.

Предстои насрочване на делото за разглеждане в съда, уточнява "Труд".

Шофьорът, който прегази двете деца край Лесидрен е осъден по обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч на 8 затвор при строг режим и лишаване от правоуправление за срок от 10 години. Първоинстанционният съдът, призна за виновен Филип Михайлов за това, че в злополучния ден нарушил правилата за движение по пътищата, като се движел със скорост от 122,44 км/ч при ограничение от 90 км./ч. и по непредпазливост причинил смъртта на Велислава и Марино и средна телесна повреда на Петя Божкова.