За десетина умрели плъхове в морската вода на Южния плаж във Варна алармираха майки, които са били там с децата си. На полуразложените гризаци се натъкнали малчуганите, докато играели в плиткото на брега. Жените се втурнали и извадили рожбите си от там, щом видяли труповете на плъховете. Освен тях, по думите на майките, във водата плуват всякакви боклуци – от пластмасови чашки до използвани санитарни материали, предаде ''Монитор''.

Плъховете разнасят едни от най-страшните и смъртоносни зарази, припомниха инфекционисти. В миналото те са били основният разпространител на чумата.

Лептоспироза е другата много опасна бактериална инфекция пренасяна от тези гризачи. Те я разпространяват чрез урината си. Дори капка от нея да попадне във водата или някакъв хранителен продукт, тя я замърсява и прави силно заразна за човека. Инфекцията прониква през очите, наранена кожа и съвсем здрава лигавица, като тази на носа, например. Заболяването е трудно лечимо.

Kоремният тиф и туларемията са другите рискови заболявания, пренасяни от плъхове. С тях човек може да се инфектира от домашно животно, което е лежало върху слама, където е имало плъхове или дивеч, пасъл с урина или екскременти на гризач.