Мними началници от прокуратурата, съда, полицията и уж известни адвокати звънят от Сърбия, за да търсят преводачи от английски за спасяване на „богати“ чужденци, попаднали в търновския арест, които обаче в себе си нямали пари. Само за два-три дни в новия капан на телефонната мафия са попаднали трима млади търновци с перфектен английски, които превели в банка между 60 евро и 200 лева. Измамниците се представяли като комисар Николов, прокурор Иванов и адвокат Петров от Велико Търново. Те искали съдействие от преводачи за разпити за задържани чужденци, които не говорели български. Мнимият адвокат съвсем достоверно обяснявал, че той не можел да се яви лично, защото бил в София, а клиентът му бил доста богат.

Те били учтиво помолвани да купят ваучери, за да може задържаният да се обади на близките си в чужбина. По предварителния сценарий телефонният измамник се обажда на случаен принцип на жертвите, като подбира по обяви в интернет или печатни издания предимно учители, агенции за превод, туристически фирми, офиси за недвижими имоти, на други подобни или случайни телефонни номера – стационарни или мобилни. Жертвите на този тип измами са по-млади хора, владеещи чужди езици, съобщава "Борба".

Впоследствие се обяснява на жертвата, че “задържаният” чужд гражданин трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер и го молят да закупи такъв, като им диктува номера с обещанието, че парите ще му бъдат възстановени в управлението на полицията, когато се извърши преводът. Жертвите се въвеждат допълнително в заблуждение, като с тях започват да се свързват измамници, представящи се за известни адвокати, които също са ангажирани със случая. Те обещават голяма сума пари на жертвата, след като всичко приключи, но към момента не могат да се явят лично, тъй като имат проблеми от семейно естество, и обещават, че ще се срещнат на по-късен етап, за да уредят финансовите си отношения.

Под предлог, че трябва да се даде подкуп на водещия разследването, жертвата е „помолвана“ да изпрати определена сума пари чрез банкови институции, които осъществяват финансови преводи на чужд гражданин в Сърбия или съседна на България държава.

ЗАСЕГА НЯМА ЗАДЪРЖАНИ, ЗАЩОТО СЕ ОКАЗВА, ЧЕ ИЗМАМНИЦИТЕ звънят от Сърбия и телефоните не могат да се проследят. Доскоро ало мафията звънеше от Румъния, но сега са променили схемата си, казват разследващи.

„Нека гражданите веднага да се обаждат на тел. 112, когато получат такава молба за услуги на преводач. МВР не действа по такъв начин и не звъни на случайни хора”, бе категоричен вчера началникът на търновската полиция главен инспектор Валентин Къндев.