Съдебни дела срещу три банки, отпускали преди години ипотечни кредити в швейцарски франкове, е започнала Комисията за защита на потребителите, съобщи Константин Райков от ведомството. Процесите са заведени заради неравноправни клаузи в договорите, след като преговорите за промяната им са се оказали неуспешни.

Казусът, станал известен като „франкова задлъжнялост”, обхваща клиенти на финансовите институции, които са теглили ипотечни кредити във франкове. Заради поскъпването на тази валута продуктите значително се оскъпиха и се превърнаха в сериозно бреме за клиентите. Поради това БНБ поиска преустановяване на практиката. 

КЗП ще направи проверка на общите условия на ипотечните кредити във връзка с влизането в сила на новия закон за този вид заеми, каза още Райков.

До 2 октомври банките трябва да са се съобразили с изискванията на акта. След това ведомството ще изиска общите условия и типовите договори, за да ги провери за неравноправни клаузи и несъответствие със Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители, обясни комисарят.

Въвеждат се изисквания за предоставяне на обща информация за предлаганите кредитни продукти. Нов елемент в законодателството е въвеждането на изискване за предоставяне на индивидуални съвети на потребителите при теглене на заем.

По-строги изисквания ще има за извършване оценка на кредитоспособността на потребителите. КЗП ще проверява банките и фирмите за бързи заеми и заради отпускането на онлайн кредити.