Генерал Румен Радев казал „да” на Нинова да е кандидат-президент по телефона. Това стана ясно от първото му телевизионно интервю. Пред bTV той поясни, че първоначално ѝ е казал, че трябва да помисли.
„Всички разбраха, че моята кандидатура е от БСП, но ще е издигната от ИК. Това може да го приемете като една стратегия за привличане на всички българи, които искат да променят статуквото”, поясни той.

Относно мълчанието му си сега той заяви „Аз съм човек с голяма психическа устойчивост, не смятам да отговарям на всички нападки”.
„Помня малко преди да си пусна рапорта, че напускам при тези условия, имах обаждане от г-жа Корнелия Нинова, никога не съм познавал тази жена преди, тя ми се обади и каза, че името ми се върти из техните структури. Завари ме на работното си място. Аз от 2 г. водя една борба, не е еднократно издигах глас за оцеляването на авиацията, за достойнството на хората за тази авиация”, посочи генералът.

„Помните, че аз подадох оставка и октомври 2015. Явно хората са видели в мое лице човек с кауза”, поясни ген. Радев по повод изненадващата кандидатура.

„Естествено не ѝ отговорих веднага”Това е сериозно решение аз трябва да помисля. Ден след като пуснах моята оставка на 2 август чух как министърът на отбраната и премиерът тълкуват моята оставка. Точно в тоя ден ми се обади г-жа Нинова да кажа категорично и аз приех”, спомня си още той.

На въпрос на водещия как иска да се обръщат вече към него, Радев отговори, че е достатъчно само с "господин", без "г-н генерал".

„Бях поканен от БСП, бях приет и от АБВ за кандидат за президент. Имах условие да не бъда въвличан в междупартийни борби. Не приемам позицията аз да сватосвам тези партии. Зад мен категорично не стои Георги Първанов. Казах ви, че получих обаждане от г-жа Корнелия Нинова и именно тя ми предложи номинация. За мен инициативният комитет означава една отворена врата за АБВ. Имам думата за него, но категорично няма да се меся в никакви партийни борби. Аз все пак съм надпартиен кандидат и това не трябва да се забравя. Мога да споделям ценностите на БСП и мога да нося платформата на социалистите. Не съм човекът, който ще сватосва АБВ и БСП.”
 
„Ние самите тръгваме да предаваме момчетата, които рискуват живота си в авиацията. Нееднократно съм изразявал несъгласие, писал съм множество докладни за подобрение на българската авиация. Миналата година Бойко Борисов ме убеди да не напускам с ангажимент да има повече пари за МИГ-29 и за българските военновъздушни сили. Всичко това е огромно протакане. С Полша имахме например договор за шест двигателя, който се точи вече години. Авиацията е оставена в наши ръце, на наша отговорност”, заяви Румен Радев и допълни:
 
„Категорично не съм излъгал Борисов, че няма да се занимавам с политика. Въпросът, който ми зададе 2015 г. това дали не е политически натиск. Но е недопустимо да ми се дават оценки, че съм бил политическа фигура. Никога не съм се занимавал с политика.
 
Ген. Радев коментира и договора с Полша: „2008 г. няма как да съм знаел какво ще става с двигателите за Полша, от мен не е зависело абсолютно нищо”, заяви той и разкри още, че в България пристигат американски ВВС, които ще бъдат тук една седмица и съвместно с летците ни ще охраняват небето. Тя не ни струва нищо.
 
„Винаги съм твърдял, че съвместната охрана е добре за България, това означава повече сигурност и подготовка. Но почнем ли да си плащаме това, не е на добре”, коментира ген. Радев.